СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТА ТРОЈИЦА

ДАН ДУХОВА У СВЕТИЊИ

 

На други дан Духова, у манастиру Света Тројица прослављена је Слава. Светој архијерејској литургији, као и сваке године, присуствовао је велики број верника. Литургију је служио владика банатски Никанор, умировљени епископ милешевски Филарет и свештенство из Кикинде и околине.

Како обичају налажу, приликом служења Литургије, манастирски под прекривен је травом и цвећем, а по завршетку литургије плели су се венчићи. Литургији су, поред осталих, присуствовали и градоначелник Кикинде Павле Марков и директор компаније „Тоза Марковић“ Владимир Илић. Кумови славе ове године били су чланови породице Кепе.

Манастир је задужбина Меланије Николић, рођене Гаичић, а као мушки манастир ово здање добило је овај статус 1908. године. Статус женског манастира добија 1980. године. Тренутно у њему живе три монахање, а протеклих година пуно је уложено да би му био враћен стари сјај. Манастир је окречен, постављене су плочице и грејање. Конаку који је дограђен 1987. године такође је потребно уређење, а уз помоћ добрих људи, надају се, да ће и ови радови бити обављени.

Постоји веровање да, када загрми и спрема се олуја, звона која се чују из овог манастира, терају невреме и град.

Зато и данас када долази невереме, монахиње звоне из манастира.