ШКОЛА ОРИЈЕНТАЛНОГ ПЛЕСА „ХАТОР” ОСВОЈИЛА ШЕСТ МЕДАЉА НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ У НОВОМ БЕЧЕЈУ

НА КОРАК ДО ИТАЛИЈЕ

 

Поред два прва, два друга и једног трећег места у соло конкуренцији, чланице „Хатора” групним наступом у индијском плесу награђене специјалном наградом такмичења за најбољу кореографију и плаћеном котизацацијом за учешће на Европском првенству у Риминију. Без финансијске помоћи, Италија остаје сан- каже Јованка Јепурски, вођа Школе

 

На првом међународном плесном спектаклу у Новом Бечеју под називом „Нови Бечеј денс опен”, у организацији „Опен денс фестa”, чланице Школе оријенталног плеса „Хатор” и уједно једине представнице на такмичењу из Кикинде, освојиле су пет медаља и специјалну награду за кореографију. У соло конкуренцији златне медаље и дипломе освојиле су Николета Стојанов у индијском плесу, боливуд стилу, и Јованка Јепурски у турском плесу. Сребром су се окитиле Жељана Нађ са наступом у трибалу и осмогодишња Ивана Божин у оријенталном плесу у категорији деце, а бронза је, за извођење трибала, припала Светлани Угринов. Такмичење у модерним плесовима одржано је 13. фебруара у хали СРЦ „Јединство”, уз учешће више од 800 такмичара и 30 клубова из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Наиме, у склопу овог, по свему судећи, престижног такмичења, млади плесачи из четири државе надметали су се у различитим старосним и плесним категоријама, као што су џез балет, хип-хоп, брејкденс, бели денс, шоу денс, чирлидинг, латино плес и др. Циљ фестивала, по речима организатора, је стварање услова за промоцију младих талената, размену идеја и подршку уметницима.

На овом својврсном фестивалу плеса, поред медаља и диплома, додељене су и специјалне награде, а најуспешнији плесачи добили су бесплатно путовање, смештај и котизацију на предстојећим европским такмичењима у организацији „Опен денс феста” у Бечу, Риминију и Прагу. Једна од таквих специјалних награда, бесплатна котизација за такмичење у италијанском граду Риминију, 21. маја, припала је и талентованим Кикинђанкама, које су бриљирале наступом и кореографијом у индијској фузији, комбинацији „бели денса” и индијског плеса.

Јованка Јепурски, тренер је у Школи „Хатор”, од њеног оснивања 2012. године. Она каже да је презадовољна наступима својих полазница, али и специјалном наградом, иако, признаје, оваква признања нису реткост када се „Хатор” појави на великим такмичењима. Лане су такође, захваљујући запаженом наступу на међународном такмичењу у Вршцу, оствариле право учешћа на Европском такмичењу у Пољској. Међутим, са скромним средствима Школе, чији се рад финансира из уплата чланарина, одлазак на европску сцену није био могућ. За костиме би се, каже Јепурска, снашли, јер је кројачица по струци, а све девојке на наступима одевене су управо њеним креацијама. Проблем су, истиче, недостатак новца за трошкове пута и смештаја:

Родитељи плесачица и клуб тренутно нису у могућности да исфинансирају такав наступ, који би за десеточлану групу стајао око 1.500 евра. За тако нешто потребан нам је спонзор и искрено се надам да ће неко препознати и подржати наш ентузијазам. Без финансијске помоћи, Италија остаје сан – рекла је Јованка Јепурски.

До Европског првенства у Италији остало је још три месеца. У међувремену, чланице „Хатора” очекује велико такмичење у Зрењанину 13. марта. Без пехара се, обећавају, не враћају у најдражи им град.


УПИС У ТОКУ

 Из „Хатора” обавештавају све заинтересоване да је у току упис нових чланова. Први тренинг нове групе биће одржан почетком марта.


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *