СКЛОПЉЕНО 14 НОВИХ УГОВОРА О ОТКУПУ КУЋА НА СЕЛИМА

  • КУЋЕ СА ОКУЋНИЦОМ ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ
  • Укупно 27 избегличких породица добиће нове домове у селима око Кикинде, захваљујући Регионалном стамбеном програму

 

У оквиру Регионалног стамбеног програма у локалној самоуправи потписано је 14 уговора о донацији бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селу. Бесповратна средства омогућена су преко програма Комесаријата за избеглице.

Уговоре је доделио градоначелник Павле Марков. Пожелевши срећан боравак у новим домовима, Марков је носиоцима уговора поручио да овим покушава да се надокнади бар део онога што су прошлости изгубили.

Опредељење свих нас је да наставимо са оваквим програмима, да максимално подржимо ове пројекте и да вам обезбедимо пристојан живот. За све који морају да плате порез на имовину, таксу, оверу уговора и све остало Град Кикинда сносиће све трошкове– нагласио је Марков.

RUKOVANJE

Град Кикинда је код Комесеријата за избеглице прошле године аплицирао за средства неопходна за трајно збрињавање избеглих подродица напоменула је Татјана Барбулов, повереница за избеглице и миграције.

Радиће се и анекс уговора тако да ће све породице које су се нашле на листи и испуњавају услове добити ову донацију. По избегличкој породици вредност донираних средстава је 11 хиљада евра од чега је 9,5 хиљада евра утрошено на откуп куће, а за остатак новца могу купити грађевински материјал, намештај, белу технику оно што им треба– рекла је Татјана Барбулов и додала да ће, након што се заврши одређена процедура према донатору, урадити и преосталих 13 уговора, тако да ће укупно 27 породица добити кров над главом.

Куће су купљене у свих девет села, а највише их је у Накову и Банатском Великом Селу.

Радован Мацура избегао је током акције „Олуја”. Прво је живео у Кикинди, па Накову, а сада је Банатском Великом Селу, где му је омогућено да купи кућу вредну 9,5 хиљада евра.

Кућа је изузетном стању. Јако смо задовољни, а у кући ћу живети са супругом и двоје деце. Ово нам пуно значи јер смо дошли до тога да имамо кров над главом, не морамо више нигде да се селимо. На овај начин и деци смо обезбедили да имају где да живе и пусте корене – рекао је Мацура, којем је кућу продала Ружа Лиздек која ће се преселити код деце.

Након седам подстанарских кућа сопствени дом омогућен је и Ненаду Симурдићу који је у Банатско Велико Село дошао из Дрвара 1995. године.

У Банатском Великом Селу људи су ме лепо прихватили. Дошао је и тај дан када ћемо супруга, ја и две ћеркице коначно имати сопствену кућу. Кућа је у одличном стању и можемо одмах да се уселимо – додао је Симурдић.

Кикинда је један од градова који има највише пројеката у оквиру Регионалног стамбеног програма. Добијена су два пројекта за изградњу стамбене зграде са 25 и 16 станова, као и велики пројекат којим је обухваћен читав Севернобанатски округ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *