САЈАМ МЕДА И ПЧЕЛАРА

  • НА ТРГУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КИКИНДСКИ ПЧЕЛАРИ КИКИНЂАНИМА“

На градском тргу по шести пут одржана је манифестација „Кикиндски пчелари Кикинђанима”. Изложба пчелара још једном била је прилика да се грађани упознају са домаћим произвођачима меда и да се промовише пчеларство, грана пољопривреде у експанзији. На петнаестак тезги могли су да се виде и купе пчелињи производи. Први пут, поред Кикинђана, наступила су и удружења из околних места: „Матица“ из Банатског Великог Села, „Бранко Каурин“ из Нових Козараца, „Рој“ из Руског Села, „Банатска жута матица“ из Банатске Тополе и „Башаид“ из Башаида.

Манифестацију је отворио Миодраг Булајић, члан Градског већа, који је истакао да је овај сајам прерастао локалне оквире.

Локална самоуправа је у протеклих пет година издвојила значајна средства за развој пчеларства и то за набавку опреме, лекова, препарата, побољшање општег стања пчелињих заједница, као и за кошнице намењене почетницима у пчеларству. Ту је и новац додељен за пчеларски погон који заокружује процес производње и прераде меда. У сарадњи са покрајинским и републичким институцијама имали смо и мере подршке за набавку младих ројева и шећера када је то пчеларима било најпотребније – појаснио је Булајић.

Саша Чолак, председник удружења пчелара „Кикинда“, додао је да је ово била прилика да се друже са гостима из Јагодине, Београда, Шумадије, Срема, Бачке и Баната, као и суседне Румуније.

Поносни смо што млади људи одлучују да се баве пчеларством. Ово је одлична прилика да представимо и њих и њихове производе. Година за пчеларе била је лоша, али се ми увек надамо да ће наредна бити боља. И даље је присутно тровање пчела и то је оно што нас уназађује – истакао је Чолак.

У дворишту КЦК овим поводом деца су припремила културно-забавни програм, а проглашени су и победници ликовног конкурса под називом „Деца пчеле, цвет и мед“.

 

ОТВОРЕН НОВИ ПОГОН

У присуству Марка Ровчанина, помоћника покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, члана Градског већа Миодрага Булајића и пчелара пресецањем врпце у Удружењу пчелара „Кикинда“ у Улици Генерала Драпшина отворен је погон за производњу меда и пчелињих производа.

Иницијатива за отварање погона потекла је од пчелара. Објекат у који је уложено око 50.000 евра задовољава све хигијенско-санитарне услове, а средства су обезбеђена из конкурса локалне самоуправе и Покрајине. У погону постоји линија за врцање меда, за пчеларе који код куће немају услова за овај посао, линија за прављење зимске прихране односно погача, сушаре за полен, за паковање меда, топионици, декристализатори.