РЕПОРТАЖА СА СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА У ТУЦАЊУ ФАРБАНИМ УСКРШЊИМ ЈАЈИМА У МОКРИНУ

  • ИВАН ДИЛБЕР СВЕТСКИ ШАМИПОН
  • У великом финалу Иван Дилбер из Мокрина био бољи од земљака Душана Проданова. Дилбер је до сада био два пута трећи и једном други и победнички пехар је ове године кончано стигао у његове руке. Са 150 такмичара, млади учесници у конкуренцији јуниора, надмашили досадашњи рекорд и број одраслих такмичара, којих је било стотинак

 

И овог Васкрса све очи биле су упрте у Мокрин где је одржано 28. Светско првенство у туцању фарбаним јајима. Овогодишњи победник је Иван Дилбер из Мокрина који је у великом финалу био бољи од земљака Душана Проданова. Дилбер је до сада био два пута трећи и једном други на овом јединственом такмичењу, а 2018. година му се посрећила и пехар је кончано стигао у његове руке.

Иван Дилбер

Кончано сам освојио дуго прижељкивани пехар. Радујем се и срећан сам због ове шампионске титуле. У потрагу за најтврђим јајетом креном сам још у јануару. Од тада па до Ускрса, међу зубе сам куцнуо безмало 25.000 јаја. Труд се исплатио јер сам успео да победим противнике који су дугогодишњи такмичари и више пута су стајали на трон – напомиње Иван Дилбер.

Као награду је освојио телевизор и 200 евра које ће како вели уложити у поправку зуба јер само здрави зуби могу са сигурношћу да произведу звук којим се одређује тврдоћа јаја.

Други финалиста Душан Проданов до сада се окитио шампионском титулом два пута и члан је Академије за чување тврдих јаја.

У јуниорској конкуренцији никад више такмичара, чак 150. На бини у центру села такмичило се 16 најбољих, а Ђорђе Голић био је у финалу надмоћнији од Милана Зорића. И ови млади Мокринчани доказују да коке у овом селу носе најтврђа јаја а свету.

Мој кум Предраг имао је пресудну улогу у одабирау јаја којим ћу се такмичити. Срећан сам што сам освојио пехар, а надметаћу се и наредних година – са осмехом на лицу рекао је тринаестогодишњи Ђорђе Голић.

Главни судија Живица Терзић истиче да у такмичењу нема подвала. Пре кончаног проглашења победника на бини се пресече најјаче јаје. Једну половину поједе судија, а једну победник. Од 14. Светског првенства јаја која учествују у финалу чувају се у сефу који је специјално направљен за ову намену.

Сваке године имамо по којег такмичара више. Ове године имамо рекорд у броју деце која су учествовала. Било их је око 150 и надмашила су одрасле којих је било стотинак – закључио је Терзић.

Осим такмичара из околине, и ове године дошли су гости из Бјељине. Угљевика, Шведске, Немачаке, па чак и из Новог Зеланда.

Новчану награду овогодишњи победник искористиће за поправку зуба, јер како каже, само са здравим зубима може да се произведе звук који одређује тврдоћу куваних јаја


ОФАРБАНО 200.000 ЈАЈА

Процењује се да је свако домаћинство, од 2.000 колико их је у Мокрину, офарбало током ускршњих празника око 100 кокошијих јаја. Према тој рачуници, у селу се сваке године, па и ове, офарба око 200.000 јаја.