ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА ИЗАЗВАЛЕ ПРОБЛЕМЕ ХРОНИЧНИМ БОЛЕСНИЦИМА

  • ХИТНУ ЗОВУ И ЗБОГ ПОВИШЕНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ
  • Најчешће се интервенише ноћу, а чак и пацијенти са добро регулисанoм терапијом, због временских прилика, имају тегобе

Нагле температурне промене и неуобичајено високе температуре за ово доба године, утицале су највише на здравље хроничних и срчаних болесника, као и астматичара. У Хитној служби у Кикинди забележен је уобичајно повећан број интервенција. Помоћ су највише тражиле особе које болују од плућних болести и срчани пацијенти.

Начелник Хитне службе др Милош Бајић, каже да су најчешћи изласци током ноћи и да и пацијенти који су добро регулисани терапијом, због временских прилика, имају тегобе.

Доста пацијената звало је и долазило у амбуланту Хитне службе због високе темпeратуре, што је уобичајено за ово доба године. Просечно је било двадесетак излазака хитне помоћи у 24 сата. Савет лекара је да се пацијенти придржавају терапије и упутстава које су добили од специјалиста. Ту је такође и препорука да се не узима антибиотска терапија на своју руку него по препоруци изабраног лекара.

И даље имамо проблем јер пацијенти Хитну помоћ зову за разне тегобе, па и повишену температуру. Суштина је да наша служба излази на хитне интервенције, међутим, грађани понекад зову и у ситуацијама које могу да реше сами или са изабраним лекаром – додаје наш саговорник.

Прошле године Хитна служба добила је два нова возила од локалне самоуправе. Возила су била неопходна и потпуно су опремљена савременим инструментима и апаратима и умногоме су допринела бољем и ефикаснијем раду.

Највећи проблем који имамо је недовољан број лекара. Доктори из Хитне помоћи често одлазе у Болницу на специјализацију, а о овом проблему разговарано је и са нашим оснивачима локалном самоуправом који су нам обећали помоћ око добијања сагласности да се у служби запосле још два лекара – наводи Бајић.

Тренутно се троје лекара налази на специјализацији из ургентне медицине, од којих се један враћа у мају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *