ПРОЛЕЋЕ БИЛО НАКЛОЊЕНО ОЗИМИМ СТРНИНАМА

  • Јечам спреман за жетву. Жетва пшенице почеће крајем месеца. На већини парцела очекује се принос сличан прошлогодишњем

 

У организацији Пољопривредне стручне службе „Кикинда” организован је Дан поља стрних жита, сточног грашка, хербицидних огледа у кукурузу и сунцокрету. Огледна поља ПССК код „Метанола” и „Кинђе”, јуче је посетио велики број пољопривредника, стручњака, представника семенарских и фитофармацеутских кућа…

PAORI

Саветодавац Пољопривредне стручне службе Зоран Симић навео је да je ове године прегледано 65 сорти различитих стрнина, од чега 43 сорти пшенице, две хибридне пшенице, девет сорти озимог јечма, једну сорту озиме ражи и три тритикалеа. Симић је констатовао да су ране сорте озимог јечма већ спремне за жетву. Жетва пшенице очекује се крајем јуна, а већина парцела засејана је ван оптималног рока.

SIMIC
Зоран Симић

 

Блага и повољна зима ублажила је негативан ток сетве. Пролеће је било наклоњено озимим стрнинама. Март и април обележио је дефицит падавина, тако да је део продуктивног бокорења трајно изгубљен. Очекивани принос биће 10 до 15 одсто нижи у односу на прошлогодишњи – додао је Симић.

Према речима др Николе Христоа из фирме „Хемикл агросав”, озими јечам ове године боље је реаговао на климатске услове и проценио да ће на већини парцела принос бити сличан прошлогодишњем.

Хибридна пшеница је нешто ново на нашем тржишту. Сетвена норма код хибрида је знатно мања него код сорти. Хибриде истиче и повећан принос за 10, 15, 20 одсто. Они формирају велику лисну површину, а толерантнији су на сушу, болести и остале проблеме који се јављају у атару – изнео је др Никола Христо на јучерашњем скупу пољопривредника.

dan polja 3

Један од присутних био је и Сима Попов пољопривредник из Мокрина, који обрађује око 180 хекатара земље, од чега је 50 хектара под пшеницом.

Имам новосадских и страних сорти, али оно што ме брине јесте појава инсеката и болести. Ипак, пшеница овог момента изгледа јако добро. Уз пуну агротехнику могу се очекивати добри приноси. Цена пшенице и ове године је непознаница, али барата са цифром од 15 динара за килограм, а моје мишљење је да не сме бити испод 20 динара – каже Сима Попов, који очекује принос од 30 вагона жита.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *