ПРЕД КИКИНЂАНИМА ЈОШ ЈЕДНА УЗБУДЉИВА „НОЋ МУЗЕЈА“ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

  • ПРИЧА О СЕЛИМА

 

У суботу 20. маја, у периоду од 18 сати до један сат иза поноћи, у Народном музеју у Кикинди биће одржана „Ноћ музеја”. Ова манифестација се у нашем граду реализује од 2007. године, подсетила је директорица Народног музеја Лидија Милашиновић.

Тема овогодишње „Ноћи музеја” су наша села. Мислимо да грађани Кикинде знају јако мало о историјату околних села, али и да становници села знају јако мало о историјату села у којима не живе. Свако село има своју специфичну историју и то је тема којом ћемо се позабавити у овогодишњој „Ноћи музеја”, под насловом „Велика земља” – навела је Лидија Милашиновић.

У оквиру „Ноћи музеја”, биће постављено неколико изложби посвећене селима. На изложбама ће бити приказане фотографије и новински чланци о селима у прошлости, као и приче о послератним колонизацијама. У једном делу Музеја биће одвојен простор намењен представљању манифестација које се данас одвијају у селима и раду тамошњих удружења.

У Клубу пријатеља музеја биће приређена изложба паноа сеоских основних школа, које ће израдити сами ученици, а у дворишту је предвиђено представљање традиционалне хране, која ће се продавати по промотивним ценама, а коју ће припремити сеоска удружења жена.

У Свечаној сали биће емитован филм о селима који између осталог садржи и архивске снимке из архиве РТС-а. У паузама емитовања филма биће организован разговор са Драгољубом Батом Бадрљицом који ће причати о Мокрину и свом истраживачком раду, Душаном Дејанцем који ће говорити о колонизацији и колонистима, Иваном Бркљачем који ће представити Кућу идеја у Мокрину и Шандорем Талпаијем који ће представити рускоселски „Торонтал“. Разговоре са учесницима водиће Владислав Вујин, кустос историчар Музеја.

Цене улазница остале су непромењене и износиће 50 и 100 динара.