ПОСЕТИОЦИ МУЗЕЈА УЖИВАЛИ У ЈУБИЛАРНОМ „МАМУТФЕСТУ”

  • ПРОСЛАВЉЕН 20. КИКИН РОЂЕНДАН
  • Тродневна музејска манифестација намењена најмлађима, „Мамутфест”, одржана је протеклог викенда јубиларни, 10. пут у Народном музеју. Том приликом низом изложби и радионица обележено је 20 година од проналаска скелета мамута у глинокопу фабрике „Тоза Марковић”.

 

Како је навела директорица кикиндског музеја Лидија Милашиновић, циљ „Мамутфеста” је промоција кикиндског мамута, али и културног наслеђа уопште:

Управо због промоције наслеђа, имамо госте – музеје из региона и Србије. Ту су гости из Хрватске, Словеније и Босне, а присутни си и представници 11 музеја из Србије. Они ће се публици представити кроз промо-штандове, а организоване су и изложбе и радионице гостујућих музеја – рекла је Милашиновићева и истакла да је током тродневне манифестације, организован низ садражаја који су били намењени како најмлађима, тако и старијима. Тако је за предшколце организовано чак 10 радионица, док су старији имали прилике да присуствују трибини о открићу мамута.

Централни дан манифестације била је субота када је организовано и највише садржја. Музеј Крас из Словеније представио је изложбу о обликовању природе и животињама које насељавају ове пределе– „Живи свет крашких поља”. Истовремено, организована је радионица „Ледено доба” где су полазници могли да науче које су то животиње ходале земљом када је њоме господарио лед.

mamut 20

Ове године, гостујући музеји поред наведених били су Нотрањски музеј Постојна, Земаљски музеј из Сарајева, БиХ, Самоборски музеј из Хрватске, Спомен збирка Павле Бељански из Новог Сада, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј историје Југославије, Музеј савремене уметности из Београда, Музеј Војводине, Музеј афричке уметности, Народни музеј Београда, Народни музеј Зрењанина, Галерија Матице српске, Музеј града Београда и Галерија слика Сава Шумановић који су се представили кроз радонице и промо-филмове.

Као и сваке године, рализована је радионица „Музеј од А до Ш”, али и интерактивна музеjска игра – „Сакупљачи радости, а деца из вртића Предшколске установе „Драгољуб Удицки” израђивала су и рођенданску торти мамутици Кики.

DSC_0988

Мамутфест свечано је отворила заменица градоначелника Босиљка Срдић која је поздравила присутне госте и истакла значај манифестације за град.

Покровитељи манифестације су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Град Кикинда, НИС путем програма „Заједници заједно“ и Ерсте банка, а своју подршку пружили су и активисти Канцеларије за младе.


МИТОЛОШКА БИЋА САМОБОРА

У оквиру Мамутфеста, представио се Самоборски музеј из Хрватске, чији су представници за најмлађе посетиоце припремили радионицу о митолошким бићима Самобора. Тако су између осталих, најмлађи посетиоци могли да чују причу о „невидичићима”, али и аждаји „хозо” која се плаши само звона самоборске цркве.

Кустос Лука Казимовић објаснио је да иако је Самоборски музеј више познат по својој културној збирци, у Кикинди је представљена етнолошка збирка овог музеја.

Овде ћемо презентовати женску огрлицу крауш, чију ћемо израду представити деци, а исто тако представићемо и самоборске страшне приче о митолошким бићима који се сигурно разликују од банатских прича, а сигурно је да ћемо наћи и ствaри које су повезнице и постоје и у нашој и вашој митологији – рекао је Казимовић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *