ПОМОЋ ГРАДА ЗА МИКРО, МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

ПОДРШКА ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

 

  • Уговори потписани са 11 предузетника са територије Кикинде

 

Градоначелник Никола Лукач потписао је уговоре са 11 предузетника са територије града којима су одобрена средства за унапређење свог пословања. Предузетници су конкурисали на jaвном позиву за доделу подстицаја за развој предузетништва, микро, малих и средњих предузећа. Новац за куповину нових машина, између осталих, добио је угоститељски објекат „Фрида“, а власница Оливера Петров захвалила је Градској управи на подршци.

Пандемија вируса корона негативно је утицала на пословање и ова помоћ нам пуно значи. Средства ћемо утрошити на куповину расхладне коморе чија је вредност 780.000 динара, а по конкурсу нам је одобрено 288.000 динара рекла је Оливера Петров.

И фирми „Аки и Цецика“ из Руског Села која се бави машинском обрадом метала одобрен је новац. Власник Бранислав Бербаков напоменуо је да се бави пољопривредном механизацијом.

Средства од града искористићу за куповину ЦНЦ плазме за сечење метала што ће нам умногоме олашати рад. Фирма ради већ седам година и ова помоћ нам је више него добородошла с обзиром на то да машина кошта 670.000, а одобрено нам је 240.000 динара – казао је Бербаков.

У градском буџету за ову намену издвојено је два милиона динара, истакао је градоначелник Лукач и рекао да ће у буџету за наредну годину тај износ бити увећан.

-Стратегија развоја града јесте да помажемо малим, микро и средњим предузећима са територије града како би се развијали. Средства која су додељена су бесповратна и значиће онима којима су одобрена да прошире или унапреде своје делатности. Задовољство је веће јер су уговори потписани са млађим људима који су решили да остану у родном граду, а на нама је да створимо услове да се врате и они који живе и раде у другим градовима. Интересовање за конкурс било је велико и сигурно је да ћемо у буџету за следећу годину издвојити више новца за ову намену – закључио је Лукач.

Саша Танацков, члан Градског већа, додао је и да је за бесповратна средства конкурисало 16 предузетника и фирми од којих је 13 задовољило услове, а 11 је прихватило износ понуђених средстава. Максималан износ који је било могуће добити је половина вредности од машине или опреме односно 400.000, а минималан 75.000 динара. Минимално одобрени пројекат износи 100.000, а највише је додељено 288.000 динара.