ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА И СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У КИКИНДИ ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ, ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

  • ДА СЕ ЗЛО НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ
  • Свечаном академијом Градски одбор СУБНОР-а обележио 70 година од оснивања СУБНОР-а Србије

 

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, јуче су положени венци на Споменик жртвама фашизма у центру града. Венце су у име Града Кикинде положили Босиљка Срдић, заменица градоначелника и Миодраг Булајић, члан Градског већа, начелник Севернобанатског округа Никола Лукач, представници СУБНОР-а и других организација и политичких партија, као и Сергеј Лашчук, први секретар Руске амбасаде у Београду. Након полагања венаца, о значају 9. маја и тековинама Народноослободилачке борбе говорио је професор историје Лазар Демић.

Ово је 73. година од завршетка Другог светског рата, који се водио на свим континентима и који је однео преко 50 милиона живота. Ми смо у оба светска рата били на страни победника и имамо данас могућност и обавезу да обележавамо овај значајан датум. Нажалост, због наших подела, које су нам нанеле највише штете, сада се релативизује број српских жртава у том рату, иако постоје званични подаци да је од 1,7 милиона страдалих у ондашњој Југославији, чак 1,2 милиона било Срба. Млађим генерацијама можемо послати поруку да је наш покрет отпора, као и онај други, званично признат, имао велику улогу у ослобођењу Србије и Југославије – рекао је Лазар Демић.

Први секретар Руске амбасаде у Београду Сергеј Лашчук захвалио је у име амбасадора Александра Чепурина Граду Кикинди и локалном СУБНОР-у што су обележили овај дан и обновили сећање на све родољубе који су дали животе за бољу будућност.

Памтићемо заједно овај датум, као дан коначног слома фашизма. Не смемо никад заборавити шта се све догодило током Другог светског рата и не смемо заборавити све жртве – поручио је Сергеј Лашчук.

Свечаном академијом у Великој сали Културног центра, Градски одбор СУБНОР-а обележио је 70 година од оснивања СУБНОР-а Србије. Председник кикиндске борачке организације, Ненад Димитријевић, том приликом је истакао да је СУБНОР основан на иницијативу тадашњег председника Југославије Јосипа Броза Тита:

Непуне три године након завршетка рата основан је СУБНОР, са задатком да уједини и борце и народ, како би се обновила разрушена земља. Поред тога, циљу оснивања борачке организације је било очување традиција Народноослободилачке борбе и свих важнијих датума из НОР-а – рекао је Ненад Димитријевић.