ПОКЛОН БЕОГРАДСКОГ ПРЕДУЗЕЋА

  •  ПОСТАВЉЕНА ЈАВНА ЧЕСМА 

Захваљујући донацији београдског ЈКП „Водовод и канализација”, а у сарадњи са ЈП „Кикинда”, на простору испред Градске пијаце протеклог петка постављена је јавна чесма. Нова јавна чесма на Градском тргу плод је добре сарадње између београдског и кикиндског јавног предузећа, који, симболично, представља први корак на предстојећој, свеобухватној реконструкцији градске пијаце. Како је раније најављено, радови на опсежној реконструкцији пијаце, вредни 45 милиона динара, биће завршени следеће године и одвијаће се у две фазе. Овим радовима биће обухваћен и прилаз пијаци који ће, како је пројектом предвиђено, бити претворен и пешачку зону, а у чијем саставу ће се налазити и новоизграђена чесма.

У наредним месецима, према најавама из ЈП „Кикинда”, чесма ће добити и филтер за пречишћавање воде, те ће пролазници осим за прање воћа и поврћа и освежења од летње жеге, воду са чесме бити у прилици да користе и за пиће.


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ КИКИНДЕ”

  • ГРАД ВЕЛИКОГ ПОТЕНЦИЈАЛА
  • Изложбу приредили студенти мастер студија Архитектонског факултета Универзитета у Београду и њихови професори.

 

Поводом изградње и пуштања у рад нове градске фонтане, протеклог петка у блоку „Ц2” отворена је изложба, односно својеврсна презентација обимног пројекта под називом „Културни туризам Кикинде”. Овај пројекат, у сарадњи са ЈП „Кикинда” и Градом Кикинда, осмислили су и реализовали професори и 32 студента мастер студија са предмета урбани менаџмент Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Циљ ове изложбе било је представљање ресурса града, у првом реду спортских, туристичких и културних потенцијала, као и могућности њиховог унапређења.

Изложбу су свечано отворили Драгослав Угарчина, шеф Канцеларије за туризам града Кикинде и др Урош Радосављевић, професор Архитектонског факултета у Београду. По речима Драгослава Угарчине, простор у блоку „Ц2” биће место становања са тржним центром, при чему ће постор око новоизграђене фонтане садржајно бити предодређен младима. Професор Радосављевић открива да је иницијатива за истраживањем потекла из ЈП „Кикинда”:

Студенти су се потрудили да „мапирају” ресурсе града, од спортско-рекреативних, туристичких, као и да препознају потенцијале постојећих ресурса попут пешачке зоне, али и бројних малих пројеката везаних за развој културног туризма Кикинде, Штеванчеву бару и сеоска домаћинства која могу бити од значаја у развоју културног туризма – рекао је Радосављевић и открио да група студената тренутно разматра могућност урбанистичког пројекта преуређења Старог језера и његовог повезивања са Спортским центром „Језеро”.

Нажалост, непознати изгредници, након свега неколико сати од отварања, уништили су део поставке истраживачког рада будућих архитеката. Из локалне Канцеларије за туризам најављују да ће изложба бити поново отворена ускоро, у затвореном простору, те ће они суграђани који нису добити прилику да је погледају.


ФОНТАНА ПОКЛОН БЕОГРАДСКЕ ФИРМЕ

Друга фонтана у граду, смештена у блоку „Ц2”, резултат је једногодишње тесне сарадње ЈП „Кикинда” и ЈКП „Београдски водовод и канализација”, који ју је поклонило граду. Фонтана је пречника четири метра и поседује шест уграђених млазница које, током ноћи, посебним светлосним ефектима у црвеној, зеленој и плавој боји визуелно и амбијентално оплемењују овај део градског језгра. Надомак фонтане постављене су клупе, ноћна расвета, а читав простор оплемењен је цвећем и привременим вртом.

fontana 1

Владо Секулић, заменик генералног директора „Београдског водовода и канализације”, каже да ће сарадња београдског и кикиндског предузећа бити настављена до изградње фабрике воде, која ће, како је навео, бити круна успешне пословне сарадње:

Фонтана је наш дар Кикинђанима и младој популацији, један леп гест који ће Кикинђани знати не да цене, већ да користе– поручио је Секулић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *