ПОЧЕЛА ПРВА ОВОГОДИШЊА БЕРБА У ОГЛЕДНОМ ВОЋЊАКУ

  • КИКИНДСКА ЈАБУКА ПУТУЈЕ ЗА РУСИЈУ
  • Од пет сорти јабука колико их има на огледном воћњаку Пољопривредне стручне службе, прва је за бербу сазрела „гала“. Реч је о летњој сорти јабука која даје константан принос, истакла је Јелена Кљајић, саветодавац ПСС.

 

Гала је заступљена са 750 комада садница, док их је укупно у воћњаку 3.300. Принос је задовољавајућ, а „гала” је сорта која стабилно рађа сваке године. Због климатских услова берба јабука почела је раније. Најпре се ради такозвана пробирна берба што значи да прво скидамо плодове прве класе који су адекватно обојени и овај посао завршили смо за два дана. За десетак дана почеће берба остатка рода. Род „гале” биће око 10 тона и 70 одсто рода откупио је познати купац из Русије – каже Јелена Кљајић.

Цена „гале” на велико је 40 динара за килограм. Година за воћаре била је проблематична због обилних падавина које су проузроковале појаву болести. Стога је било неопходно урадити већи број појачаних заштитних третмана.

На огледном воћњаку узгајају се и сорте „златни делишес”, „ред принс”, „грени смит” и „фуџи”. Након „гале” на ред за бербу долазе сорте „ред принс” и „златни делишес”, а након првих мразева и „фуџи”.

Савет за воћаре је да редовно прате стање својих засада.

kljajic
Јелена Кљајић

Појавила се треће генерација јабуковог смотавца, тако да је неопходан третман за касне јесење сорте уз обавезно вођење рачуна о каренци. Берба брескви се приводи крају, у јеку је берба шљива, јабуке почињу и сада је најлепеши део у воћњаку. Након бербе обавезно воћари треба да ураде третман бакарним препаратима – саветује Кљајићева.

Огледни воћњак Пољопривредне стручне службе подигнут је пре четири године и сада је у пуном роду. Укупан род који се очекује ове године је 60 до 70 тона јабука.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *