ПОЧЕЛА КОНЗЕРВАЦИЈА ДРВЕНОГ МЕХАНИЗМА СУВАЧЕ

  • КИКИНДСКИ МЛИН ЈЕДИНСТВЕН У СВЕТУ
  • Сувача представља непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију и једна је од две преостале у целој Панонији. По две производне линије- аутентична на планети

 

Kако би Сувачу могле да упознају и нове генерације, реконструкција и конзервација дрвеног механизма млина на коњски погон била је неопходна. Kонзерватор за дрво Јован Петронијевић и његов тим из конзорцијума фирми „Декорат“ и „Никовић“, започели су радове, а до краја фебруара Сувачи ће бити враћен стари сјај.

Степен девастације је јако висок, јер до сада није рађена никаква реконструкција. Почели смо чишћење дрвених површина и успели смо да нађемо годину када је Сувача саграђена. Успели смо да приметимо да је једна производна линија старија од друге, што значи да је млин у почетку имао само једну линију, а касније је додата друга, чиме је млин добио аутентичност која га разликује од свих осталих – објаснио је Петронијевић.

Сувача представља непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију и једна је од две преостале у целој Панонији. Досадашње улагање у овај објекат односио се на хитну интервенцију на крову због прокишњавања, док су тренутни радови постављени као приоритет у даљем очувању једног од индетитета Kикинде.

Дрво је суштина млина, што су потврдили и стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе. Зато је и одабрано да се управо конзерваторски радови сада изведу, јер све друго је споредно. Када је Сувача сељена из Падеја за Kикинду, пресељен је дрвени механизам, све остале делове могуће је доградити, изградити – објаснила је Лидија Милашиновић, директорица Народног музеја Kикинда.

Kонзерваторски радови реализују се у склопу пројекта „Млинови који мељу, путеви који спајају-путеви млинова“, а који је подржан у оквиру ИПА Мађарска-Србија програма прекограничне сарадње. Kикиндски Народни музеј један је од пет партнера, те од укупне суме пројекта који подразумева око 500.000 евра, Музеју је припало око 101.000 евра. Пројекат финансира Европска унија у износу од 85 одсто, док је остатак обезбедио Град Kикинда.


ДО КРАЈА ФЕБРУАРА И ПОМОЋНИ ОБЈЕКАТ

Осим реконструкције и конзервације дрвеног механизма млина, пројектом „Млинови који мељу, путеви који спајају-путеви млинова“ предвиђена је изградња помоћног објекта у дворишту Суваче за потребе посетилаца. Поред тога, семинар „Интерпретација наслеђа“ је одржан у почетком ове недеље, док до завршетка пројекта, односно 28. фебруара, биће организован и округли сто на тему „Локална заједница и локално наслеђе“.