ПЕНЗИОНИСАНИ УЧИТЕЉ ДУШАН БЕЛОВИЋ ИЗ РУСКОГ СЕЛА ПОСВЕТИО СЕ УМЕТНОСТИ И УЗГАЈАЊУ ЖИВОТИЊА

Расе нису у великоj мери заступљени у нашем граду, а оне које ја узгајам су коњи који су некада служили у коњици и пронели су славу коњског рода. Након што више није било потребе да постоји коњица, ови коњи преведени су у турнирске, односно у такмичарске коње за прескакање препона и у оне неопходне за дресурно јахање– рекао је Беловић.
Ових коња је мало јер су захтевнији од липицанера. Темпераментни су, али и социјализовани и мирни.ЉУБАВ ЗА КОЊЕ И ВАЈАЊЕ

Рускоселац поседује коње енглеске полукрвне расе. Двапут недељно их јаше како би их одржао у форми

Након што је пре две године отишао у заслужену пензију, некадашњи учитељ Душан Беловић у родном Руском Селу потпуно се посветио својој првој љубави, коњима. Љубав према коњима гаји одмалена, а узгаја их дуже од три деценије.

-Тренутно имам два коња Малу и Звезду, енглеске полукрвне расе. Када сам се запослио, прво што сам урадио била је куповина коња. Коњи енглеске пунокрвне

-Енглеска полукрвна раса коња захтева пуно више кретања и онаj ко их шета и јаше не може да буде почетник. Ја коње не држим због такмичења и они нису исцрпљени тешким тренинзима. Два пута недељно јашем са њима како би имали какву-такву форму. Да би коњ био срећан потребна су три услова да има храну, простор за кретање и да поред себе има припадника исте расе – рекао је Беловић.

Мајка и ћерка, Мала и Звезда, испуњавају дом Беловића, а Мала је стара 26 година што је дубока старост. Узгој коња је захтеван, али и скуп, напомиње наш саговорник и додаје да је њему то задовољство. Осим коња, ликовна уметност је друга велика љубав Душана Беловића. Тренутно израђује споменик статуу патријарха Арсенија III Чарнојевића.

-Споменик ће бити монументалан. Висина је 2,8 метара и тренутно је у глини. Након тога израдиће се калуп од гипса да би крајња била бетонска скулптура. Споменик ће бити постављен у ширем простору гробнице или цркве – сазнајемо од Беловића.
Осим скулптура, Беловић слика коње и пејзаже и у плану му је да прави галеријске скулптуре омиљене животиње.