ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КИКИНДСКИ ПЧЕЛАРИ КИКИНЂАНИМА“

  • НАЈСЛАЂА ГРАДСКА ИЗЛОЖБА

 

Чланови Удружења пчелара „Кикинда“ на манифестацији посвећеној промоцији меда представили су своје производе суграђанима. Догађај „Кикиндски пчелари Кикинђанима“ организују већ пет година, а свака манифестација је масовнија у односу на претходну. Ове године, на 12 штандова испред Културног центра нашле су се теглице пуне квалитетне пчелиње посластице.

Златко Попетру бави се пчеларством већ шест година, а на његовом штанду нашли су се мед од уљане репице, багремов мед и цветни, сунцокретов мед, затим поленов прах, прополис, мешавина меда и лешника.

Ове године не можемо превише да се похвалимо произведеном количином, прошла је била много боља, чак ми је остао багремов мед. Ове године нисмо их селили на багрем, а сунцокретова паша је подбацила. Имали смо лоше време у периоду цветања сунцокрета, тако да нисмо имали количину коју би требало да да та паша – рекао је Попетру.

У оквиру манифестације, основци и предшколци учествовали су на ликовном конкурсу са темом меда.

Поред подршке у организацији догађаја, Град Кикинда пчеларску производњу подстиче путем разних конкурса. Како је објаснио члан Градског већа Имре Кабок сваке године све више средстава се издваја за ту сврху.

Сматрамо да је то веома важан сегмент привреде, екологије, на крају крајева и бизниса, да се пчелари ојачају и на један такав начин дају свој допринос и пронађу своју рачуницу. Ове године смо преко два милиона динара из Фонда за рурални развој издвојили за све пчеларске организације, којих има у скоро свим околним селима – рекао је Имре Кабок.


КВАЛИТЕТ МЕДА- ВРХУНСКИ

Иако година није била повољна за пчеларство, председник Удружења пчелара „Кикинда“ Саша Чолак истако је квалитет производа.

Могу да гарантујем да је мед који је изложен на тезгама фантастичног квалитета. Ми, пчелари, трудимо се да будуће генерације едукујемо о меду, како се производи и конзумира, трудимо се да децу мотивишемо да заволе пчеле, што смо успели у ОШ „Јован Поповић“, где секција траје више од три године – објаснио је Чолак.