ОД 9. МАЈА И У КИКИНДИ

  • БЕСМРТНИ ПУК
  • Дан победе над фашизмом обележиће се на јединствен начин и у нашем граду. Акредитацију дала и Амбасада Руске федерације

 

По први пут ове године 9. маја међународна народна манифестација „Бесмртни пук” биће одржана у Кикинди, чиме ће се наш град наћи на листи градова Србије, поред Београда, Ниша, Крагујевца, Крушевца, Краљева и Параћина, градова у којима се ова манифестација одржавала и ранијих година.

Захваљујући иницијативи и активностима ГрО Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године, чији је председник Милан Зорић добио акредитацију од стране Руске амбасаде за организацију овог догађаја, Кикинда ће на тај начин бити први град у Војводини у којој ће бити организована шетња Бесмртног пука.

Покрет „Бесмртни пук“ потекао је у Русији. Формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година, када је улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату. За само неколико година овај покрет је порастао на више од 1.200 градова у 42 земље света, и преко 12 милиона људи, од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од пола милиона грађана, на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Учесници акције прошетаће улицама нашег града, носећи фотографије и портрете својих славних предака, најближих рођака који су учестовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашизма у Другом светском рату и оних који су страдали бранећи земљу деведесетих и током НАТО агресије 1999. године, и тако показати лица оних који се нису покорили злу и који су победили фашизам.

Организатори позивају грађане да се придруже манифестацији без обзира на идеолошке ставове и страначку припадност, уз молбу да се у знак сећања на наше хероје уздрже од политичких парола и неслагања. Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Организациони одбор „Бесмртног пука“ позива суграђане који желе да учествују у овој антифашистичкој и патриотској манифестацији, да донесу фотографије својих предака, учесника свих ратова од 1912-1999. године, на увеличавање или скенирање, организационом одбору на адресу Трг српских добровољаца 10 (поред Градске куће), радним данима од 10 до 14 часова. Грађани који немају урамљене фотографије, у удружењу могу добити носаче за слике.

Све ближе информације могу се добити на број телефона 061–2216781 или на имејл адресу: besmrtnipuk.kikinda@mail.ru

Ова акција има антифашистички и патриотски карактер како би свако од нас, али и сви заједно на Дан победе против фашизма могли да се сетимо наших славних предака и рођака. „Бесмртни пук” треба да сачува свој изворни карактер и да остане народна манифестација која превазилази институционалне и политичке оквире, и чији је циљ трајно очување сећања на страдање наших народа у борби против окупатора и агресора.

Организационом одбору који чине представници СПРС 1912-1920. Културног центра Кикинда, АДЗНМ „Гусле“, СУБНОР-а и Српски ратни ветерани Кикинда, Град Кикинда као и начелник Севернобанатског управног округа пружили су огромну подршку, без чије помоћи овако велика манифестација не би могла бити квалитетно организована, а такође је врло важно нагласити и да је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио да ће манифестација „Бесмртни пук Србија“, која се обележава 9. маја на Дан победе, бити уврштена у државни догађај и да ће се обележавати сваке наредне године истога датума.

–  Организацијом ове манифестације желимо да искажемо дужно поштовање према нашим прецима, према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године.Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресоразакључио је главни координатор манифестације за Кикинду и регион и председник ГРО СПРС 1912-1920. Милан Зорић.


ПРОГРАМ У КИКИНДИ

Грађани Кикинде који ће бити у овој шетњи, окупиће се испред споменика „Туга“ који се налази код Католичке цркве, одакле ће у 11 часова, а након полагања венаца, кренути у шетњу градским тргом до споменика „Жртвама фашизма 1941-1945“ где ће такође бити положени венци. Шетња ће затим бити настављена градским тргом до Градске куће, где ће у холу бити положени венци на спомен-плочу бригадиру Драгутину Ристићу, команданту пешадијске бригаде „Гвоздени пук“. Након завршене шетње и полагања венаца, на платоу испред градске куће биће изведен културно- уметнички програм уз учешће АДЗНМ „Гусле“ и хора Руског дома.