ОБЕЛЕЖЕНА 101. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

  • ДУБОК НАКЛОН ОСЛОБОДИОЦИМА

 

Уласком Гвозденог пука на челу са бригадиром Драгутином Ристићем 20. новембра 1918. године, Кикинда је ослобођена у Првом светском рату. Поводом обележавања 101. годишњице од тог догађаја, на Железничком гробљу одржан је комеморативни скуп, а венци су положени и код спомен-плоче Драгутину Ристићу у холу Градске куће. Свечаним програмом организованим поводом обележавања годишњице, према речима члана Градског већа Миодрага Булајића, одаје се почаст погинулима.

Дубоко им се клањамо, јер не смемо никада да заборавимо њихове жртве. Они су дали своје животе, не штедећи их ниједног момента за оно што је највредније, а то је слобода и на тај начин показали колике су патриоте и на који начин воле своју земљу. Поносни смо на славну прошлост и славне претке и наша једина обавеза је да ову традицију пренесемо на будућа поколења – поручио је Булајић.

Обележавању годишњице присуствовао је и први саветник Амбасаде Русије у Београду Александар Конамихин.

Били смо савезници у овом рату и Русија је дала два милиона жртава који су погинули бранећи Србију. Само да подсетим, у саком рату били смо заједно, били смо на једној страни и тако ће бити. У исто време, наша славна прошлост је темељ за нашу идућу сарадњу и ми ћемо радити пре свега на добробити наша два народа. Живела Србија – поручио је први саветник Амбасаде Русије у Београду.

Пуковник у пензији Љубомир Марковић, председник Савеза удружења потомака ратника Србије, поручио је да је Кикинда организованим програмом на најсветлији начин осветлила лице генерације, која је показала којом ценом се брани отаџбина.

Милион и 247 хиљада војника и старешина дало је живот за отаџбину. Вековни сан југословенских народа био је да се уједине и те 1918. године Војводина се присајединила својој матици Србији. Бесмртно дело славних предака морамо чувати – истакао је Марковић.

Полагањем венаца, верским обредом и свечаним програмом код костурнице на Железничком гробљу одата је почаст 184 војника, који су сахрањени на том месту. Окупљенима на скупу обратио се Лазар Демић, потпредседник Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године.

Војници су долазили изнурени и многи од њих су овде преминули. Кикинда се у новој државној заједници одужила тим ратницима, тако да су се они једног момента нашли здружени у рату, на страни сила Антанте, а догодило се и да су се нашли здружени у овој гробници. Морамо одати почаст и 21 Кикинђанину који су извршавајући грађанску обавезу страдали ратујући на страни Централних сила – рекао је Демић.

Венце код костурнице, а потом и спомен-плоче бригадиру Драгутину Ристићу положили су челници Градске управе, Севернобанатског управног округа, представници Савеза потомака ратника Србије, Удружења Српских ратних ветерана, СУБНОР-а и сродних организација, Војске Србије, Полиције и други.