ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

  • БЕЗ ОКУПЉАЊА У ХРАМОВИМА

 

Иако је због пандемије вируса корон ограничено кретање грађанима, Свети архијерејски синод Српске православне цркве обратио се државном врху са молбом да се на Васкрс омогући верницима да у времену од пет до десет часова присуствују јутрењу и литургијама у храмовима. Председник државе Александар Вучић најавио је пре два дана да ће народ прославити Васкрс у срцима, затворен у својим домовима.

У ишчекивању одлуке државних органа, свештеници СПЦ у Кикинди прилагодили су богослужења актуелној ситуацији и током ове недеље организовали су службу два пута дневно – од осам и 15 часова. Старешина Храма Светих Козме и Дамјана, отац Бобан Петровић истиче да ће за Васкрс почети јутрење у осам сати, а литургија у девет.

Овим победоносним поздравом желим да честитам свим Србима и свим православним хришћанима највећи хришћански празник, празник којим је Христос у потпуности открио и прославио Бога у три лица Оца, Сина и Духа Светога. Том победоносном Божјом славом, Он је овенчао цело човечанство и учинио човека вечним победитељем над ђаволом, над грехом и над смрћу. Свакако да ће овогодишњи Васкрс у много чему да се разликује од претходних какве памте наше генерације, али као хришћани прихватимо ово као наше лично искушење које засигурно јесте по допуштењу Божјем, а на корист нашу. Зато молим наше вернике да се уздржимо од било каквих лоших коментара или не дај Боже осуђивања, јер и ово ће проћи као и много већа искушења што су пролазила, а ми из ове невоље да изађемо као јачи и бољи људи и верници. Највећа Христова порука, нема веће љубави до ко живот свој положи за ближњег свога, зато вас молим да ове Христове речи у овим данима разумемо као своју личну жртву према својим ближњима и тако ћемо испунити заповест Божију.

Срећни празници и све вас Васкрсли Христос благословио уз радосни васкршњи поздрав ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!- поручио је старешина Храма Козме и Дамјана, отац Бобан Петровић.