НИЗОМ МАНИФЕСТАЦИЈА ПРОСЛАВЉЕНИ СЛАВА И ДАН ИЂОША

  • ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА

 

Иђошани су шестодневним програмом обележили црквену славу и Дан села. Мештани и посетиоци „Дана Преображења“ могли су да посете Етно-базар, пробају иђошке крофне, гибанице, дегустирају локално вино, такмиче се у кувању рибље чорбе, уживају у културним и спортским садржајима.

Централна прослава Дана села свакако је буч, када се на главној улици поставе тезге са слаткишима, разноликом робом, сувенирима, ручним радовима. Етно-базар већ трећу годину организовало је Удружење „Вретено“. Том приликом локална удружења промовисала су своје активности, а програм је употпуњен изложбом слика уметника из Иђоша и Кикинде, али и ликовних радова деце из ОШ „Миливој Оморац“. На штанду Удружења винара и винограда „Шасла“ на Етно-базару посетиоци су могли да пробају домаће вино прављено од грожђа које се узгаја у Иђошу.

 

Традиционалном специјалитету у Иђошу посвећена је манифестација „Крофнијада“. Удружење жена „Иђош“ овом приликом окупљају удружења из околине, како би се дружиле правећи крофне за све посетиоце овог догађаја.

Сеоску славу организује Месна заједница Иђош, у сарадњи са КУД-ом „Миливој Оморац“, Удружењем жена „Иђош“, Удружењем пензионера „Треће добра“, Удружењем „Вретено“, Удружењем винара и виноградара „Шасла“ и другим локалним организацијама.

 

  • „БУБАЛИЦЕ“ ПО 26. ПУТ

 

По традицији, у крају званом Шума, по 26. пут одржане су „Иђошке бубалице”. Ова најстарија летња народна културна манифестација у нашем крају, привукла је велико интересовање мештана и многих гостију са стране.

Као и ранијих година, манифестацију је најавио пастирским рогом и бичом Иван Миклуц, а онда је публика уживала у уметничком програму који је осмислила Славица Ђуран. Душан Фелбаб, чувени кикиндски глумац, одушевио је присутне монологом из његове монодраме као и Лепа Лана, естрадни уметник са солистом Жарком Адамовим. У програму смо видели фолклорне групе Удружења УСФ „Теодор Павловић” из Новог Милошева и Геронтолошког центра из Кикинде; певачке групе КУД „Извор” из Накова и КУД „Сунчана јесен” из Кикинде; Народни оркестар КПД „Миливој Оморац” Иђош и групу за модерни плес из Кикинде.

Програм су учинили занимљивим и успешним хумориста Љубиша Раушки, глумица Вида Фелбаб, песник Петар Голушин, фрулаши Петар Констадиновић и Радивој Ристић (Србобран), солиста на хармоници Ружица Поповић из Београда и буреташ Драганче Мунћан.

Домаћин ове велике културне манифестације КПД „Миливој Оморац”, као и увек, све присутне посетиоце почастио је крофнама које су припремиле четири групе из Удружења жена Иђош, врућим куваним кукурузом, пићем и хладним лубеницама. Публика је отишла кућама презадовољна овом јединственом културном приредбом која је имала висок уметнички ниво. А да би све протекло у најбољем реду, побринуо се даноноћним радом легендарни председник Културно-просветног друштва Радован Миркоњ.