НЕКАДА УРЕЂЕНО КУПАЛИШТЕ И ДАНАС ПОПУЛАРНО

  • ПЛАВА БАЊА ЧЕКА ИНВЕСТИТОРА

 

Купалиште „Плава бања” у Кикинди још увек је једно од најпопуларнијих места за одмор и рекреацију у читавом Севернобанатском округу. Нажалост, због вишегодишњег уништавања просторија и инвентара, они који су надлежни да одржавају простор, одустали су од већих и конкретних планова.

Некадашњи глинокоп компаније „Тоза Марковић” већ деценијама представља место за уживање многобројним Кикинђанима који воле воду на отвореном. Иако се вода, од када се води као дивље купалиште, не контролише редовно, годинама није забележен ниједан проблем, а због специфичног састава, вода највише прија чини се старијим грађанима. Ово место је до пре 15 година било једно од најпосећенијих купалишта у региону, са комплетном инфраструктуром, организованим бесплатним превозом, концертима и мото сусретима, тобоганом и педалинама. Сваке године били су обнављани мокри чворови и тушеви, али је неколико појединаца својим изгредничким понашањем допринело да купачи остану ускраћени за основне услове за одмор у природи:

Пет или шест година узастопно смо реновирали и одржавали тушеве и мокре чворове, док нисмо одустали. Оно што сада радимо, јесте да одржавамо простор у пристојном стању и мислим да успевамо у томе, док не будемо пронашли некога чији ће бити интерес да се озбиљније позабави овим прелепим простором – каже председник Независног синдиката „Тоза Марковић” Зоран Средојев.

Надалеко познато кикиндско купалиште врло лепо асоцира на море, јер је због слатинастог земљишта на дну, вода сланкаста, па отуда и назив „Плава бања”.