НАСТАВЉЕНА ТРАДИЦИЈА УЗИМАЊА У ВОДЕ У ЦРКВИ НА ВОДИЦАМА, НА ВЕЛИКИ ПРАЗНИК

  • СВЕТКОВИНА ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ
  • Ред испред извора у цркви на Водицама ни ове године није изостао. Током целог дана Кикинђани су долазили да се умију, попију чашу воде, али и да напуне флаше и воду понесу кући

 

Код цркве на Водицама, на дан обележавања црквеног празника Свете Марине, у народу познате као Огњене Марије, 30. јула традиционално се окупљају многобројни људи, стрпљиво чекајући свој ред да наточе воду. Народно предање каже да вода која извире код ове цркве, посвећене Огњеној Марији, има исцељитељска својства и добра је за кожна и обољења очију.

Ред испред извора у цркви на Водицама ни ове године није изостао. Током целог дана Кикинђани су долазили да се умију, попију чашу воде, али и да напуне флаше и воду понесу кући. Драгица Цвитановић верује да вода са овог извора има лековита својства, јер како каже, тако су је научили. Цркву на Водицама посетила је са млађим члановима породице.

Покушавам да и на њих пренесем то и за сада прихватају и драго ми је када то видим. Трудим се да их научим да прво знају одакле су, где су, поштују оно што су стекли од нас, да поштују своје родитеље – објаснила је она.

Мештанин Кикинде Миле Величков сваке године на дан Огњене Марије стрпљиво чека ред да наточи воду. Осим што верује у то да може да помогне, како је рекао, вода са овог извора је и најлепша у околини. Верује и Кикинђанка Слободанка Лазић да је вода са црквеног извора лековита, па осим за овај празник, на Водице долази и другим приликама.

Према легенди, извор лековите воде случајно је открио пастир, који је опрао своје уморне и болесне ноге у барици испод брега из којег се цедио танак млаз воде. Како је приметио да му је боље, исто је учинио и наредних неколико дана и потпуно оздравио. Вест о постојању лековите воде у близини Кикинде убрзо се и проширила.

У удољици испод Кикиндског канала 1865. године сазидана је богомоља Водица посвећена Светој великомученици Марини. Данас се овај комплекс састоји од цркве, конака, куће чувара, а представља и споменик културе од великог значаја.