НАКОН ВИШЕ ДЕЦЕНИЈА ОБНОВЉЕНО ГРОБЉЕ РУСКИХ ЕМИГРАНАТА

  • КИКИНДА, ГРАД – СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА СРБА И РУСА

 

Као што је почетком прошлог века одабрана за уточиште великог броја руских исељеника, тако је и у оквиру пројекта „Руских дана у Војводини” Кикинда заузела централно место дешавања. Пројекат под називом „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини” посвећен је очувању успомене на руску емиграцију у Србији, а спровео га је Руски институт за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондa „Наслеђе” из Москве у сарадњи са патриотскiм организацијама „Наша Србија” и „Српски код”.

HIMNA

Пројекатом је обновљено руско гробље у Кикинди, постављен споменик израђен у Русији, постављени су спомен-плоче и крст игуманији Екатарини Ефимовској у манастиру Хопово, одржана је конференција у Сремским Карловцима под називом „Руска бела емиграција у Србији и меморијал у Кикинди”.

Пријатељство и нераскидиве везе руског и српског народа, доказују се кроз векове. Кроз бурну прошлост Руси и Срби прискакали су једни другима у помоћ у најтежим тренуцима, а Кикинда се нашла на мапи градова који у историји два народа има посебан значај. Наиме, у време Руског грађанског рата (1917.-1023.), склањајући се од бољшевичког терора, у Србију је стигла велика група припадника Беле гарде, тадашњих руских монархиста, који су били прогањани од бољшевика и комуниста, нарочито након Октобарске револуције. Велика колонија избеглих Руса, белогардејаца и њихових фамилија, нови дом нашла је у Кикинди. Неколико стотина њих овде се настанило, многи су отишли даље, неки се вратили у Русију, а највећи део њих до краја живота остао је у нашем граду. Овде су се школовали, радили, стварали. Великог трага оставили су руски учитељи и вероучитељи, међу којима је био и Јован Шангајски, којег је Руска православна црква прогласила за свеца.

Руски емигранти сахрањивани су на гробљу, које се налази у продужетку Железничког гробља на путу за Наково и управо на овом месту, у суботу 28. маја, одржан је Меморијал посвећен руској емиграцији, којим је озваничен завршетак радова на обнови гробља, где је истим поводом, подигнут и споменик руским емигрантима.

SPOMENIK

Меморијалу су поред представника Града Кикинде присуствовали и владика банатски Никанор, митрополит тобољски и тјуменски Дмитриј, генерал др Леонид Петрович Решетников, директор Руског института за стратешка истраживања, гроф Капнист Сергеј Алексејевич, потомак беле емиграције и многи други. У делегацији је био и посланик Јединствене Русије у Думи Олег Владимирович Лебедев, који је, обраћајући се на Меморијалу, захвалио српском народу на показаној љубави и пријатељству прихватајући руске емигранте.

Председник Скупштине града Кикинде др Милован Блажић нагласио је да су нам данас потребни пријатељи са којима смо везани духовном пупчаном врпцом.

BLAZIC

Ово пријатељство трајаће вековно и упорно ће одолевати провокацијама демонских месија, лажне вере и лажних посластица – рекао је др Блажић поздрављајући госте и окупљене. Др Блажић поручио је да је сабран и уједињен брат са братом- сневано небеско царство Божије и цитирао Епископа Хризостома:

„Да се дигне што је било пало, да пропева што је проплакало, да се споји што је растављено, да заблиста што је потамнело, да се здружи што је отуђено, да се збрати што је одрођено”…

Меморијал је завршен служењем парастоса праоцима, оцима, сродницима и свим руским житељима који су на овом гробљу сахрањени. Молитвени чин предводили су митрополит тјуменски и тобољски преосвештени Дмитриј и епископ банатски господин Никанор.


СПОМЕНИК ИСКЛЕСАЛИ КОЗАЦИ

Велики мермерни споменик на којем су исписана имена емиграната који су у Кикинди нашли своје последње коначиште, израдили су Козаци из Кубањске области, који су такође присуствовали свечаном чину у Кикинди. Поред великог споменика на којем су исписана имена руских емиграната, постављен је и споменик посвећен припадницима Црвене армије, настрадалим у борбама за ослобођење Војводине у Другом светском рату. Израду су финансирале организације „Наша Србија” и руска фондација „Наслеђе”.


ЦАРСКИ ОРДЕНИ ЗА КИКИНДУ И ЈП „КИКИНДА”

Портпаролка Јавног предузећа „Кикинда” Мирослава Обадић рекла је да су радници овог предузећа, које је било ангажовано за уређење простора руског гробља, у другој фази радова избетонирали плато на којем су, постављени споменици.

Посадили смо 200 комада туја и хиљаду садница разне врсте цвећа. Уређење руског гробља је био захтеван посао, с обзиром да је овај простор, који заузима око 2.000 квадратних метара, деценијама био запуштен, зарастао у коров и шибље, тако да велики број Кикинђана није ни знао за његово постојање– навела је Обадићева и подсетила да је радове у укупном износу од 720 хиљада динара, финансирала организација „Српски код” из Београда. За заслуге на обнови гробља, град Кикинда и ЈП „Кикинда” добили су ордене Цара Николаја Романова.

PLOCA

На згради Гимназије „Душан Васиљев” откривена је спомен-плоча посвећена Јовану Шангајском, који је у Кикинди предавао веронауку у у периоду од 1925. до 1927. године. Руска православна црква је Шангајског крајем прошлог века прогласила за свеца.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *