НА ТРЖИШТУ НОВИ РЕКЕТ ЗА СТОНИ ТЕНИС

  • СРПСКИ БРЕНД ИЗ КИКИНДЕ
  • Стонотенисерски рекет „Саралис“ први је рекет који се производи у Србији. Настао је у Кикинди, на идеју Саре Грбић, а уз помоћ искуства Радована Грбића

 

У столарској радионици „Грбић“ током протеклих 60 година настале су кухиње, писаћи столови, амерички плакари, разни делови намештаја од масива. Стари намештај добијао је нови сјај рестаурацијом, а идеје и жеље клијената руке Радована Грбића претакале су у стварност. Занат свога оца, Радован је наставио и развијао уз подршку супруге Рођенке, а њихове ћерке Сара и Алиса одрастале су уз мирис дрвета. То је допринело да Сара и Радован, спајајући младост и искуство, недавно постану и пословни партнери. Желећи да настави породичну традицију, Сара је своја интересовања преточила у пословни подухват. Наиме, на њену иницијативу у столарској радионици „Грбић“ почео је да се прави први српски стонотенисерски рекет под називом „Саралис“.

Као мала играла сам тенис, а касније и стони тенис. У жељи да започнем нешто своје и да наставим породичну фирму, дошла сам на идеју да правимо рекет. Одмалена сам хтела да идем у радионицу, али ми тата није дозвољавао због опасних машина. И, ево, пронашла сам начин да наставим породичну традицију. По први пут осетим да је то нешто што ми лежи. Пуно сам истраживала и ја говорим тати како да склопи рекет – испричала је Сара Грбић и додала да у стварању бренда „Саралис“ учествују сви чланови породице.

Идеју своје ћерке Радован спроводи у дело у радионици, која се налази у дворишту породичне куће. Поштујући правила Стонотениског савеза и пратећи упутства ћерке Саре, сваки рекет прави ручно, а једина водиља му је врхунски квалитет.

Ми желимо да пружимо велики избор, различите дизајне, како би сваки стонотенисер могао да изабере оно што ће њему одговарати, било да је офанзивнији или дефанзивнији играч. Сваки рекет се ручно прави, а оно што рекет Саралис издваја од других су, између осталог, ручке прављење спрам сваког играча – објаснио је Радован Грбић.

Након вишемесечних истраживања о специфичностима рекета за стони тенис, изучавања дрвета, тестирања, први примерци „Саралиса“ недавно су у Новом Саду представљени широј јавности. Како је Сара рекла, вест о првом српском стонотенисерском рекету међу играчима је одјекнула.

Лепо је кренуло, шири се прича и постоји доста интересовања. Имам велику веру у све ово и не сумњам да ће бити успешно. Очекујем да се проширимо и на страно тржиште, а највише бих волела када би наша репрезентација користила Саралис – рекла је млада иноваторка.

У понуди бренда „Саралис“ наћи ће се све варијације стонотенисерског рекета, као и они прилагођени за параолимпијске играче. Сваки рекет одлази на тржиште тек након детаљне провере и тестирања професионалних играча у Италији и новосадским клубовима СТК ОСИ „Тврђава“ и СТК „Панонија“.


 

ПОТРЕБНА ВЕЛИКА ПРЕЦИЗНОСТ

Уколико ради серију, Радован дневно може пар рекета да направи, пошто је у питању ручни рад, а прецизност је велика. Признаје да му је прављење рекета изазовно, али и занимљиво.

Дрво које се користи за израду рекета нема додирних тачака са дрветом од ког се ради остала производња. Материјал је специфичан, али искуством се све надомести и не представља проблем. Леп је посао – рекао је Радован и додао да се у столарској радионици „Грбић“ ради и завршно лакирање рекета, што није пракса у хиперпродукцији.