НА ТЕРЕНИМА СЦ „ЈЕЗЕРО“ ОДРЖАНА „ЦАЦ КИКИНДА“ 31. ИЗЛОЖБА ПАСА

  • ЛОВОРИКЕ АМЕРИЧКОМ СТАФОРДУ
  • У организацији Кинолошког друштва „Кикинда“ протеклог викенда окупило се више стотина излагача са 305 паса 85 раса

 

На Националној изложби паса „ЦАЦ Кикинда 2019“ представљено је 305 паса у 85 раса, а излагачи су дошли из Србије, Мађарске и Румуније. Најзаступљенија била је раса кане корсо, али је велики број различитих пасмина оно што кикиндску изложбу чини посебном у односу на остале.

Канарски пас Зуко, власнице Михаеле Карабас из Темишвара, другу годину заредом учествује на кикиндској изложби.

Зуко је мужјак и има две године, прошли пут смо учествовали у разреду младих. Са њим учествујем и на изложбама у Румунији и до сада је освојио куп за најбоље штене. На изложбама у Темишвару више паса се такмичи, али овде у Кикинди сам видела много раса – рекла је она.

Вишња Бошковић из Чоке одгаја америчке стафорд теријере и ротвајлере, али је на кикиндској изложби извела младу женку канарске доге по имену Кеа, стару шест и по месеци. Како је рекла, „ЦАЦ Кикинда“ је добро организована, посећеност је солидна, а изложба представља прилику да одгајивачи, поред потврде рада и квалитета у одгоју, сазнају у ком правцу иде њихова визија и рад са расом коју имају.

Председник Кинолошког друштва „Кикинда“ Милан Белић задовољан је одзивом учесника на овогодишњој изложби.

Презадовољан сам. Ове године и одзив Кикинђана је мало изнад просека. Кикинда је град који је познат у свету кинологије захваљујући традицији и оствареним успесима. Судије на овогодишњој изложби су експерти. Ангажујемо професионалце из својих области – рекао је Белић.

Организацију Националне изложбе паса „ЦАЦ Кикинда“ помогла је Градска управа града Кикинде. Члан Градског већа Миодраг Булајић истако је да управо број пријављених паса показује значај манифестације коју организује Кинлолошког друштва „Кикинда“.

Њихов рад и посвећеност, успеси и свакако рад са младима показује да размишљају о перспективи и развоју, где ће у наредном периоду изнедрити успешне одгајиваче и кинолошке судије. На овај начин, свакако да завређују пуну пажњу и подршку Градске управе. Успешно раде 46 година, постижу изванредне резултате – рекао је Булајић.

Према оцени начелника Севернобанатског управног округа Николе Лукача, КД „Кикинда“ традиционално организује изложбу паса на високом нивоу.

Изузетни резлутати и добра организованост доприносе оптимизму да ће из редова нашег града и окружења у наредном периоду бити добрих судија и да ћемо изнедрити европске и светске шампионе, што њихов таленат у сваком случају показује. Надам се да ће још много година кикиндско Кинолошко друштво да организује ову манифестацију, јер то и заслужују – поручио је Лукач.

Изложба је одржана на помоћним теренима Спортског центра „Језеро“ протеклог викенда, а након оцењивања судија додељене су титуле ЦАЦ, Р-ЦАЦ, првак разреда младих, првак класе, најлепши одгајивачки пар, најлепша одгајивачка група, најлепши пас (3-6) месеци и најлепши пас (9-18 месеци). На крају је изабран и најлеши пас изложбе.


ТИМСКИ РАД НАЈВАЖНИЈИ

Псе у рингу судије детаљно оцењују. Искуство је показало да мање поена најчешће доноси неправилна анатомија пса, а потом погрешно хендловање.

 Када имате лепог пса, морате да зна да тог пса и прикажете у рингу како би га судија видео у најбољем издању. Човек треба да је вешт да сакрије оно што мало не ваља, а да истакне добре особине – објаснио је Милан Белић.