МЛАДА КИКИНЂАНКА УЖИВА И УСАВРШАВА СЕ У СВОМ ПОСЛУ

  • ЗАНИМАЊЕ БАРИСТА
  • Бариста je врсни познаваоц кафе који конзументима прави кафу са максимумом укуса, мириса и визуелног доживљаја

 

Приликом посете кикиндској кафитерији упознали смо једног баристу. Она је Јелена Лејић. Има 23 године и ради у „Малој радионици кафе“. Тражећи посао, пре две године, стигла је у овај популарни кикиндски локал и убрзо започела нову каријеру. Јелена открива ново животно интересовање, за њено величанство – КАФУ! Данас је прави познавалац порекла и врста кафе, начина припреме и услуге. Једном речју, Јелена је бариста (са нагласком на слово и прим. аут.). Занимање баристе мора да подразумева све то, а колико је сложено и озбиљно, довољно говори податак да би неко ко има ово звање морао да препознаје кафу према њеном укусу, како би знао да је припреми на прави начин и конзументима понудио максимум уживања у њеном укусу, мирису, а у последње време и у визуелном доживљају. Поред тога што бариста пролази кроз обуку и едукацију, савладава неколико начина кувања кафе, савладава и „лате арт“- технику украшавања млечног крема у шољи са еспресом. Ово последње, Јелени је посебна преокупација ових дана и са задовољством украшава напитке, доносећи им срцасте и друге облике у кремастој пени.

Ипак, као и свака страст, тако је и Јеленина имала свој почетак и разлог за појављивање:

Јелена Лејић

Када сам добила овај посао, нисам имала велика очекивања. Нисам знала скоро ништа о кафи. Чак нисам пила еспресо. Убрзо сам заволела све оно што овај посао подразумева. Амбијент „Мале радионице кафе“, колеге, пријатно окружење. Интересовање за кафу временом је расло, а кулминирало је посетом Фестивалу кафе у Будимпешти. Тамо сам по први пут имала прилику да видим врхунске баристе на делу– прича Јелена.

У „Малој радионици кафе“ пажљиво се бирају кафе  у понуди потрошачима, а у самом одабиру и начину пржења умногоме помажу баристе.

Себе, ову фирму из Кикинду, Јелена Лејић ће представљати на националном такмичењу бариста које ће се одржати следеће године у Београду.


„COLUMBIA CAFA“

Фирма „Колумбија кафа“ добитник је похвалнице Града Кикинде 2016. године за развој предузетништва. Добитник је бројних сајамских награда и признања за квалитет. Локали радионице кафе у Кикинди нашем граду дају праву посебност, јер сличних кафетерија нема у Војводини.

Кафа коју радо пију Кикинђани и други конзументи ове марке, долазе са свих страна света. Има је из Јужне и Централне Америке, Азије, али највише из Африке и колевке овог воћа – Етиопије.