МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ ОВЧИЈЕГ ПАПРИКАША

  • ГАСТРОНОМСКИ ПРАЗНИК НА СТАРОМ ЈЕЗЕРУ
  • На кулинарском надметању у Кикинди учествовало 40 екипа из четири земље. Стручњаци приликом кувањa саветују рецептуру са 30 одсто лука у односу на количину меса

 

Удружење грађана „Да се не заборави” организовало је протеклог викенда друго Међународно такмичење у кувању овчијег паприкаша. На Старом језеру своје кулинарско умеће показале су екипе из Словеније, Хрватске, Мађарске и свих делова Србије.

Укупно четрдесет екипа. Чланови Удружења „Да се не заборави” често учествују на сличним манифестацијама, те је идеја била и да наш град има препознатљиво кулинарско надметање.

kuvari

Част нам је што су на такмичењу учествовали најбољи мајстори кулинарства у региону. Угостили су смо чланове витешког реда краљевских кувара аматера Војводине и Србије, Асоцијације шефова кувара Србије, као и куваре аматере витешког реда Светог Матије Маћаша из Мађарске – рекао је Радован Субин, председник УГ „Да се не заборави”.

У разговору са куварима покушали смо да сазнамо која је тајна доброг овчијег паприкаша. Опробан рецепт је да јело има 30 одсто лука у односу на количину меса.

Нико од нас професионалаца неће одати рецептуру до краја, али најважније је да је место квалитетно. С обзиром на то да је паприкаш храна мађарског порекла не би смела да садржи масноће ни жилице, а обавезно је да се кува док је месо на костима. Многи се заваравају и у паприкаш додају кромпир, међутим сама реч каже да је у овом јелу важна паприка – додао је кувар Теодор Алар.

На такмичењу су учествовали кувари аматери који су познати у региону, а већ су већ освајали пехаре и прва места на сличним манифестацијама. Жири је оцењивао укус, термичку обраду, као и са колико љубави је јело припремљено.

kuvari 2

И прошле и ове године такмичење је било одлично. За годину дана људи су доста научили, а савете смо им делили и данас – напоменуо је Милош Јовановић из Асоцијације шефова кувара Србије

Помоћ у одржавању такмичења пружила је и локална самоуправа.

У претходном периоду подржали смо пројкете са којима су конкурисала удружења грађана. Удружење „Да се не заборави“ је амбициозно удружење које је успешно реализовало овај скуп. Кикинда кад је град домаћин оваквог дружења увек је у посебној атмосфери – рекла је Станислава Храњак, чланица Градског већа.

Радован Субин је најавио да током маја ово удружење планира хуманитарни концерт са којег ће сва прикупљена средства бити донирана у хуманитарне сврхе у сарадњи са Црвеним крстом Кикинда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *