КУЛИНАРСКА ФЕШТА И ТАКМИЧЕЊЕ НА СТАРОМ ЈЕЗЕРУ

  • ГУРМАНИМА ПРИЈАЛИ „ОВЧАРСКИ ДАНИ“
  • Габријел Царина из Јанковог Моста, са свoјом екипом, скувао најбољи овчарски паприкаш

 

Екипа „Царина“ из Јанковог Моста победник је 4. „Овачарских дана“, такмичења у кувању овчијег паприкаша, које је за викенд одржано на Старом језеру. Друго место освојила је екипа из Банатске Тополе „Мака“, а трећи је био Кикинђанин Игор Маљковић.

Током целог дана простором Старог језера разлегали су се мириси кувања чорби и паприкаша, а лепо време послужило је како бројне такмичарске екипе, тако и љубитеље доброг залогаја који су се у суботу окупили на овом месту.

Габријел Царина из победничке екипе похвалио је организаторе такмичења, Удружење „Банатски кулинари“.

Дошао сам да победим и то сам и урадио. Волим да кувам и то препознају и судије тако да сам и претходних година освајао висока места на покрајинским и републичким такмичењима. Овај простор је за сваку похвалу, као и организација самог такмичења – рекао је Габријел Царина.

Председник новоснованог удружења у Кикинди, „Банатски кулинари“, Душан Лукин нада се да ће успети да допринесу бољој кулинарској понуди у граду.

Жеља нам је да окупљамо заљубљенике и љубитеље доброг залогаја, да организујемо што више сличних манифестација и такмичења како бисмо помогли у промовисању града – казао је Лукин.

Како се број узгајивача оваца у Кикинди повећава из године у годину, ово такмичење постало је и својеврсна промоција ове гране сточарства. Осим овчарског паприкаша, у понуди је било рибље чорбе и печене рибе, па су посетиоци имали прилику да уживају више врста јела.


ПАСУЉИЈАДА

Осим у Кикинди, истог дана и у Иђошу, у дворишту Дома културе одржана је „Пасуљијада“. Кување пасуља организовало је Удружење „Треће доба“ из овог места, а позиву се одазвало десетак екипа. У програму су учествовали и чланови секције Геронтолошког центра.