КРОМПИРУША ДУЖА ОД 30 МЕТАРА

  • У НОВИМ КОЗАРЦИМА ОДРЖАНА ЈУБИЛАРНА 10. „ПИТИЈАДА“
  • У Гинисову питу је утрошено: 20 килограма брашна, 25 килограма кромпира, килограм соли, осам литара уља, пет кесица бибера и четири килограма лука

„Новокозарачке летње вечери“ и ове године понудиле су богат садржај међу којима је била и гастрономска манифестација „Питијада“. Такмичење у прављењу пита кромпируша у организацији МЗ Нови Козарци одржано је десети пут, а Мирела Благојевић, председница Удружења жена „Нови Козарци“, истиче да се сваке године прави пита за Гиниса, а ове године она је била дуга 30 метара и 20 центиметара.

– Наше удружење је ту да од забарава чува традицију, старе занате и јела. Зато смо 2008. године покренуле манифестацију „Питијада” која је постала позната. Иницијатор је био Милорад Мајкић, наш Козарчанин који је увек промовисао родно место – рекла је Мирела Благојевић.

У Гинисову питу је утрошено 20 килограма брашна, 25 килограма кромпира, килограм соли, осам литара уља, пет кесица бибера и четири килограма лука. Кромпируша се делила присутнима за симболичну суму, а сва прикупљена средства су уплаћена за лечење петогодишње Калине Радновић.

У прављењу најбоље пите кромпируше пибедила је 82- годишња Милева Шешум, иначе најстарија чланица Удружења жена „Нови Козарци. Трочлани жири на челу са председницом Јадранком Ступар оцењивао је изглед, однос фила и теста, укус, начин прављења пите.

– Питу сам научила да правим од мајке и баке. Већ седам деценија правим је за сваку прилику и када гости долазе и када одлазе, када прослављамо важне датуме у породици или кад смо жељни да поједемо парче праве кромпируше. Нема велике тајне, најважније је добро уместити коре и правилно исецкати и зачинити кромпир. Осим тога важна је и рерна у којој се пече пита. Ово је први пут да освајам пехар у Новим Козарцима. Једном сам била прва у Накову, а једном друга у Козарцима – објаснила је Милева Шешум.

Друго место припало је Соњи Липтаи, а треће Мари Ђурђевић.

Градска управа ту је да подржи све значајније манифестације на селима, па је и ове године помогла гастрономску приредбу, рекао је члан Градског већа Миодраг Булајић, који је Удружењу жена уручио плакету.

-„Питијада“ је ту да сачува традиционално јело од заборава, на коме су одрасле многобројне генерације. Поносимо се што имамо овакву гастрономско-туристичку манифестацију која учи младе традиционалним вредностима. Пита за Гиниса само је доказ колико труда и знања улажу жене из Нових Козараца – закључио је Булајић.

Сваке године је све више учесница на козарачкој „Питијади“ у којој уживају и млади и стари. И ове године манифестацију је пратио пригодан програм у ком су учествововали чланови културно-уметничких друштава „Извор“ из Накова и „Петар Кочић“ из Нових Козараца.