КИКИНЂАНИ ПРОСЛАВИЛИ БОЖИЋ – НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК

  • ХРИСТОС СЕ РОДИ!
  • Најрадоснији хришћаниски празник, Божић, православни верници обележили су у кругу породице и пријатеља, код куће и храмовима. Уз богату трпезу, свећу, чесницу, жито, уношење бадњака, сламе и коринђањем, чувају се стари обичају који подсећају вернике на важност љубави, мира, слоге и породице

 

Божићна литургија у Храму Светог Николе и ове године окупила је многобројне вернике. Након одржане службе, шесту годину заредом уприличено је и ломљење божићне чеснице, која је према обиачју прво мрсно јело након четрдесетодневног поста, а у њој се налазе један златник и пет сребрњака. Иако су се многобројна деца окупила око погаче, ове године део чеснице у ком је био србрењак добио је Кикинђанин Жарко Зубанов.

Никада не изостајем са Божићне литургије, а ове године ми се посрећило. Срећан сам што се сребрењак затекао у мом делу чеснице. Надам се да ће он донети срећу мени и мојој породици – рекао је Зубанов.

Срећне руке била је и Милица Удицки, суграђанка рођена управо на Божић, 7. јануара 1955. године.

Неизмерно сам срећна што сам пронашла сребрњак у чесници баш на рођендан. Поделила сам колач са унуцима Уном и Вуком који су стигли из Новог Сада. Надам се напретку за своју породицу – казала је она.

Након одржане литургије, јереј Никола Мишковић свима је честитао Божић са жељом да се најрадоснији хришћански празник проведе у миру и здрављу.

Господ је дао сина да би се ми људи спасили. Свима честитам најрадоснији хришћански празник, рођење Исуса Христа – истакао је Мишковић.

Божићној литургији присуствовали су председница Скупштине града Кикинда Станислава Хрњак, чланови Градског већа Миодраг Булајић и Саша Танацков и начелник Севернобанатског округа Никола Лукач.

У име Града Кикинде свим суграђанима, колегама, пријатељима желим мир, радост, добре здравље. Ово је време праштања, тако да је треба опростити свима који су вас на неки начин повредили и увек изаберите праву реч. Будите у кругу најмилијих и борите се за љубав – поручила је Станислава Хрњак.

Божић је најрадоснији хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. То је празник рођења новог живота, деце и родитељства, уз неговање породичних односа, пошто традиција налаже да породица буде на окупу. На Божић православни хришћани иду на јутрење и Литургију, причешћују се, а затим долазе кући где је спремљена богата трпеза.


ОСВЕЋЕЊЕ И ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

Уочи Божића, 6. јануара, обележен је Бадњи дан, назван по бадњаку, који се тог дана сече и пали. У порти Цркве Светог Николе и у Храму светих Козме и Дамјана бадњак су, по обичају, донели коњаници праћени фијакерима и запрегама украшеним храстовим гранчицама. Након освећења бадњака, уприличено је паљење истог, а симболише ватру која је горела у хладној пећини како би се тек рођени Исус загрејао.