КИКИНДА И ОВЕ ГОДИНЕ НАЈВЕЋЕ УРБАНО ЗИМОВАЛИШТЕ СОВА НА ПЛАНЕТИ

  • УШАРЕ ПРИСТИЖУ НА ТРГ
  • О значају сова и њиховој јединственој повезаности са људима и локацијом кикиндског градског језгра, говорили су стручњаци из Друштва за заштиту и проучавање птица

 

Сове ушаре које су одлучиле да зимски период проведу ушушкано у крошњама дрвећа на градском тргу полако су почеле да пристижу. Прво бројање „Сове патроле“ на челу са Миланом Ружићем из Друштва за заштиту и проучавање птица показује да око 180 јединки тренутно борави у центру Кикинде. С обзиром на то да је новембар неуобичајно топао, њихова већа бројност очекује се с првим хладним данима.

Врло необично време за ово доба године и део птица је још увек ту негде по граду, нису се још све сјатиле. Kако се време буде мењало, биће и више птица. Ми ћемо бројати још неколико пута и пратити ситуацију – објаснио је Ружић.

Иако велика бројност сова постоји и у другим градовима у Војводини, попут Бечеја, Зрењанина, Kуле, Србобрана, Kикинда је и даље неприкосновена по питању броја јединки ових птица које зимују на градском тргу. Kалман Молдваи, из Друштва за заштиту и прочавање птица, наглашава да је то последица два разлога.

Људи у Kикинди воле и толеришу сове, што је можда и најбитније. Друга ствар је биолошки аспект, јер око Kикинде нема шума, већих дрвореда или високе вегетације где би сове могле да се сакрију. То су пронашле на тргу у Kикинди – објаснио је Молдваи.

Сове су врло значајне за пољопривредне произвођаче. Једна породица сова утина годишње поједе чак до осам хиљада глодара, а сваки глодар у просеку поједе око два килограма сточне хране. Матматичком рачуницом долази се до податка да једна породица сова утина сачува довољно хране за отхрану две високомлечне краве.

Kада се то претвори у новац, добија се шокантна информација да једна сова породица просечно заради око 700 евра месечно. Сове за нас раде невероватно корисну ствар, потпуно бесплатно и ту су да нам помогну. Оно што ми треба да урадимо је да их не дирамо, да им омогућимо да сачувају простор на ком бораве, да их буде све више, да буду срећније, здравије и да живимо у хармонији – нагласио је Ружић.

У циљу заштите сова и њиховог зимског станишта цео новембар и манифестација „Совембар“ су посвећени њима. У оквиру „Совембра“ данас (четвртак) на програму је финале квиза „Моја Кикинда – Откријмо где живимо“, док ће сутра бити одржано финале квиза „Свет сова ушара“, као и музичко-сценски програм основаца и средњошколаца. Манифестација посвећена совама биће завршена великом журком на градском тргу у суботу, 30. новембра.