КИКИНДА ДОМАЋИН ВЕЛИКЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

  • НА ПРВОМ САЈМУ 170 ИЗЛАГАЧА
  • Отварању сајма присуствовали министар Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић. – У протекле две године издвојено је више од 50 милиона динара за мере подршке. Сада имамо и сајам који је прилика да произвођачи покажу шта производе, размене искуства, сусретну се са стручњацима – истакао градоначелник Павле Марков

 

Први пољопривредни сајам под покровитељством Града Кикинде испунио је очекивања организатора. Велики број излагача окупио се на простору Спортског центра „Језеро“, а највећем скупу пољопривредника у нашој средини присуствовали су министар пољопривреде Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, градоначелник Павле Марков, начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач. Част да отвори сајам имао је министар Недимовић.

Веома је важно да будемо у сваком селу и да људима пренесемо шта ради наше Министарство и други државни органи. У 2018. години директно за пољопривреднике на територији града Кикинде издвојено је више од 3,5 милиона евра. Очекујем да се тај износ субвенција увећа. Одајем признање за организацију Сајма пољопривреде и очекујем да управо по овом сајму север Баната и Кикинда буду познати – рекао је Бранислав Недимовић.

Покрајински секретар Вук Радојевић поздравио је одлуку локалне самоуправе да организује овакву сајамску манифестацију.

Први пољопривредни сајам у Кикинди на најбољи начин промовише традиционалне вредности овог краја. Покрајински секретаријат подржао је ову манифестацију јер је то јединствена прилика да се пољопривредници упознају са могућностима које им пружају фондови, семенарске куће, а ово је одлична прилика и да остваре нове контакте. Од формирања ове владе, 2016. године, Покрајина је издвојила значајна средства за мере агарне политике – казао је Вук Радојевић.

Градоначелник Павле Марков истакао је да је развој пољопривреде од велике важности за нашу средину.

Циљ Градске управе је да градимо поверење. То је једна од кључних речи у будућем развоју пољопривреде јер је у ранијем периоду изгубљено поверење пољопривредника у државне органе. Пре четири године, захваљујући огромном раду и труду Владе Републике Србије, успели смо у томе да вратимо поверење свих наших грађана. Град Кикинда пружа велику подршку пољопривредницима. У протекле две године издвојено је више од 50 милиона динара за мере подршке. Сада имамо и пољопривредни сајам који је прилика да произвођачи покажу шта производе, размене искуства, сусретну се са стручњацима. Прва манифестација окупила је 170 излагача – прецизирао је Павле Марков.

Након отварања гости су са домаћином градоначелником Марковим обишли сајам који је окупио институције, привредна друштва, саветодавне службе, осигуравајућа друштва и банке, повртаре, ратаре, сточаре, воћаре, пчеларе. Ово је била права прилика да удружења жена представе гастрономску понуду нашег краја, као и да се организује изложба механизације. Учествовала су и деца која су се такмичила у паорским играма.


УЧЕСНИЦИ САГЛАСНИ:

САЈАМ, СЈАЈНА СТВАР

Пољопривреда је важна за наш град и представља огроман потенцијал како града, тако и околних села што је и утицало на локалну самоуправу да први пут организује овакву манифестацију. Излагачи на сајму нису крили задовољство што је Кикинда добила једну од најважнијих аграрних манифестација. Међу њима су били и винари и виноградари, а Бранислав Бројчин, из Удружења „Шасла“ из Иђоша, истиче да је нашем граду требао овакав сајам.

Сајам пољопривреде је значајан за све нас јер смо ми пољопривредни крај. Берба раних сорти грожђа је почела, а за седам дана очекујемо да се бере ризлинг и сорте за црна вина. Година је била лоша, али без обзира на то надамо се добром вину – истакао је Бранислав Бројчин.

Манифестација „Моја башта“ одржана у оквиру сајма окупила је тридесетак излагача, рекао је Никола Филиповић, из Удружења „Банатска ленија“.

На предлог Градске управе манифестација „Моја башта“ која се ове године одржава 10. пут нашла је своје место на Пољопривредном сајму. Честитам организаторима, а најважније је што сви међусобно разговарају и размењују искуства – рекао је Филиповић.

Манифестацији су се одазвали и пчелари. Саша Чолак, председник удружења пчелара „Кикинда“, напомиње да је и пчеларима у циљу да буду део друштвеног живота.

Свака манифестација оваквог типа промовише оно што радимо. Пчелари су имали тешку годину, а велику помоћ да пребродимо недаће пружили су нам Град и Покрајина – рекао је Чолак.

У занатској улици представило се десетак занатлија међу којима и млади произвођачи пива. Заједно са колегом, Слободан Сувајџин основао је прву занатску пивару у нашем граду.

Донели смо нови производ – белгијско пшенично пиво. Следеће недеље имаћемо још једну премијеру, пиво од лудаје – напомиње Сувајџин.

На Атлетском стадиону представљена је механизација. На овом простору је и изложба стоке, пернатих и ситних животиња. Сточар Иван Тутурилов донео је јунице.

Велика је ствар организовати пољопривредни сајам. Било би лепо да он заживи. Имамо свега и треба то да покажемо – напоменуо је Тутурилов.

У оквиру сајма организована су стручна предавања на којима су говорили професори са Пољопривредног факултета и из Специјалног резервата природе „Засавица“, као и гости из Словеније. У оквиру сајма, уприличена је и 25. ревија парадних запрега у организацији Коњичког клуба „Кикинда“.