КАНОН ЕВХАРИСТИЈЕ

Св. Литургија има своју одређену поделу. Она је подељена у три дела, а то је: Проскомидија, Литургија оглашених и Литургија верних.

Проскомидија, први део Свете Литургије преведено са грчког значи приношење. Овом светом приношењу приступа припремљени свештеник обучен у потпуно свештеничко одјејање. Проскомидија се совершава – обавља у олтару на жртвенику, који је удубљен на левој страни зида.

Литургија оглашених наступа почетком богослужења призивајући благодат Светога Духа изговарајући три пута молитву Царју небески… уздигнутих руку. Овај део Литургије завршава се јектенијом – ви који сте оглашени изиђите. Ова јектенија односи се на некрштене и оглашене вернике, недостојне литургијске учеснике, као сећање на катихумене.

Литургија верних почиње иза јектеније оглашених, где свештеник наставља: Ви који сте верни, у миру Господу се помолимо. У склопу овог литургиjског дела, налази се средиште и главни део литургије – Канон евхаристије, где се остварује бескрвна жртва – претварањем хлеба у тело, а вино у крв Христову, која почиње издизањем руку  свештеника и речима: Заблагодаримо Господу!

У овом броју изложићемо и образложити најсветији литургијски период – Канон евхаристије. Свештена радња и молитве, у претварању хлеба у тело и вино у крв Христову, недоступне су нашим верницима, те ћемо покушати овим путем да прикажемо.

Након изговорених речи. Узмите једите, ово је Тело моје… и Пијте из ње сви ово је крв моја Новога завета…, свештеник укршта руке и са Часног престола подиже путир и дискос, и овим светињама чини знак крста говорећи. Твоје од твојих, Теби приносећи ради свих и за све. Док појци певају: Тебе појем Тебје благословим…свештеник се пред Часним престолом три пута клања говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме и помилуј ме!

Протојереј Јован Силашки

После ових речи, опет подиже руке и изговара молитву: Господе, који си у трећи час Апостолима својим ниспослао Пресветог Духа свог, Њега Благи, не одузми од нас, но обнови нас, који Ти се молимо, три пута говорећи, а затим додаје молитву: Још Ти приносим ову разумну и бескрвну службу, и молимо Те, и призивамо и преклињемо; ниспошљи Духа Твога Светога на нас и на ове предложене дарове.

Тада призивом „епиклезом” долази до претварања хлеба у тело, а вина у крв Христову, док свештеник благосиља крсним знаком говорећи: И учини овај Хлеб пречасним Телом Христа Твога! Благосиљајући свети путир говори: А оно што је у Чаши овој пречасном Крвљу Христа Твога! Свештеник благосиљајући обоје говори: Претворивши их Духом Твојим Светим. Амин. Амин. Амин.

Пре узношења светог Агнеца, свештеник чита молитву: Чуј Господе Исусе Христе Боже наш, из светог обиталишта свог и са престола славе Царства свога, и дођи да нас осветиш Ти, који са Оцем седиш горе, и овде си невидљиво с нама; и удостој нас да нам својом моћном руком предаш пречисто Тело своје и пречасну Крв, а преко нас и свему народу. А тада узносећи свети Агнец возглашава: Светиње светима!

Свештеник ломећи св. Анец на четири дела говори: Ломи се и раздељује се Јагње Божје, који се ломи а не раздељује, које се увек једе и никад не нестаје, но које освећује оне који се причешћују.

Затим свештеник сипајући топлоту – врућу воду у св. путир говори: Благословена теплоја Светих твојих свагда, сад и увек и у векове векова.

Када се свештеник причести, он приступа припремању честица за причешће верних.