ЈОШ ЈЕДНОМ ОБОРЕН ГИНИСОВ РЕКОРД У НОВИМ КОЗАРЦИМА

  • КРОМПИРУША ДУГА 30 МЕТАРА
  • За најдужу питу од кромпира на свету потрошено је 40 килограма брашна, 20 килограма кромпира, 10 литара уља, два килограма лука и исто толико соли

 

Субота је у Новим Козарцима била у знаку пите кромпируше. Поред тога што је направљена пита за Гиниса дуга чак 30 метара, изабрана је и најпита. И ове године организатори су били Месна заједница и Удружења жена „Нови Козарци” које су цело поподне посветиле мешењу џиновске пите.

За најдужу кромпирушу потрошено је 40 килограма брашна, 20 килограма кромпира, 10 литара уља, два килограма лука, исто толико соли, рекла је Мирела Благојевић, председница Удружења жена.

Ово је наше традиционално јело које су наши преци спремали још док су живели у Босни. За њих, али и за нас је ово права посластица која подсећа на то ко смо и одакле смо. Важно нам је да сачувамо јело од заборава и да научимо младе да парве кромпирушу – објаснила је Мирела Благојевић.

Такмичарских пита било је педесетак, а вредне домаћице уткале су у њих искуство, знање, љубав и жељу да њихова пита буде најбоља. Зато је трочланом жирију на челу са председницом Јадранком Ступар било тешко да одлуче која кромпируша је имала најбољи облик, састав фила и теста, боју и укус. Победу је однела Боја Ољача из Нових Козараца.

Јако сам узбуђена. Нисам очекивала да ћу бити прва иако се свако године такмичим. Пошто кажу да је права пита кромпируша она са сецканим кромпиром ја сам ове године решила да је тако и направим. То се показало као добар потез – узбуђено је рекла победница.

Друга најбоља пита била је она коју је умесила Марта Прлина, а треће место заузела је кромпируша Иване Срдије.

Народни посланик Миленко Јованов који је отворио девету „Питијаду” напоменуо је колико су важне овакве манифестације за мештане који их организују.

Овакви догађаји оживе села и треба да их буде што више. Ове године и Покрајина је помогла да „Питијада” буде боље јер су конкурисали и добили средства на конкурсима Владе Војводине. Анагажовање организатора је за сваку похвалу – истакао је Јованов.

Питијада се у селу одржава сваке године, подсетио је в.д. председника МЗ Нови Козарци Дарио Петрић. Он је додао да нема догађаја у селу који није „зачињен” питом кромпирушом по којој су Нови Козарци надалеко познати.

Захвалио бих Граду Кикинди и градоначелнику Павлу Маркову без чије подршке не бисмо могли да одржимо овогодишњу манифестацију – закључио је Петрић и додао да велика заслуга припада и надлежнима у Покрајини, који су имали слуха да подрже манифестације које се током лета организују у овом селу- од стронгмена до Питијаде.

За госте и домаћине приређен је и културно -забавни програм тако да су на бини наступили чланови културно-уметничких друшатава „Петар Кочић” из Нових Козараца и „Тихомир Остојић” из Остојићева.