ИЗЛОЖБА РАСНЕ ЖИВИНЕ И СМОТРА „ГОЛОШИЈАНА“

  • АУТОХТОНА БАНАТСКА ФЕЛА

 

Раса кокошака „банатски голошијан“ настала je на салашима у околини Кикинде и Мокрина. У 19. веку мање-више све породице које су имале кокошке, имале су голошијане. Због порекла, али и здраве исхране. Удружење одгајивача и љубитеља расне живине „Велика Кикинда“ организовало је прошлог викенда 44. међуградску изложбу расне живине и прву смотру „банатског голошијана“.

Изложбу је подржала Градска управа, а Горан Думитров, члан Градског већа, уручио је сертификате одгајивачима ове расе.

Кроз програм руралног развоја једна од мера била је да се у Кикинди и селима помогне заинтересованима да покрену узгој расе „банатски голошијан“. Власници пољопривредних газдинстава могли су да добију 100 до 200 пилића, а данас су им уручени сертификати. Надам се да ће сви они наставити да се баве узгојем голошијана јер се све више људи окреће здравој исхрани – рекао је Думитров.

Лазар Вранковић, из Удружења „Велика Кикинда“, изложбу је оценио као веома успешну.

Посетиоци су имали прилику да виде 123 експоната. Банатске голошијане, којих је било седамдесетак, оцењивао је судија Саша Шевић из Новог Сада. Додељено је осам сертификата за осам узгајивача. Са њима је договорено да Удружење откупи јаја по цени од 20 динара – појаснио је Вранковић.

Голошијане су поред газдинстава из Кикинде добили одгајивачи из Мокрина и Накова. Горан Ибрајтер из Мокрина задовољан је оцењивањем.

Сертификат ће ми помоћи да развијам своје газдинство. Планирам да направим фарму за узгој „банатских голошијана“. То је наша аутохтона сорта и треба да је сачувамо – поручио је Ибрајтер.

Банатски голошијани били су омиљена раса краља Александра Карађорђевића и краљице Марије. Настала на салашу, раса је отпорна на болести. Потребно је неколико месеци да достигне тежину од око три килограма.