ИСУСОВО БЕКСТВО У ЕГИПАТ

После рођења Христа и поклоњења мудраца, Света породица је принуђена да бежи у Египат, а Свети апостол и јеванђелист Матеј описује овако:

„А кад мударци отидоше, а то анђео Господњи јави се Јосифу у сну и рече:

-Устани, узми дете и матер његову, па бежи у Египат, и буди онде док ти не кажем; јер ће Ирод тражити дете да га погуби. И он уставши, узе дете и матер његову ноћу, и отиде у Египат. И би тамо до смрти Иродове – да се испуни што је Господ рекао преко пророка који говори: Из Египта дозвах Сина свога” (Мт. 2, 13-15).

Убиство витлејемске деце – „Онда Ирод, тајно дозвавши мудраце, сазнаде од њих када се појавила звезда. И пославши у Витлејем рече: – Идите и распитајте се добро за дете, па кад га нађете јавите ми, да и ја дођем да му се поклоним. И примивши заповест да се не враћају Ироду, другим путем отидоше у земљу свету” (Мт. 2; 7,8,12).

„Тада Ирод видевши да су га мудраци преварили, разгневи се веома и посла те погуби сву децу по Витлејему и по свој околини његовој, од две године и ниже, по времену које је тачно дознао од мудраца. Тада се се испуни што је рекао пророк Јеремија говорећи: Глас у рами чу се, плач и ридање и нарицање много. Рахиља оплакује децу своју, и неће се утешити јер их нема” (Мт. 2, 16 -18).

Повратак из Египта у Назарет – „А по смрти Иродовој, гле, анђео Господњи јави се у сну Јосифу у Египту и рече: Устани, узми дете и матер његову, и иди у земљу Израиљеву; јер су помрли они који су тражили душу детета.

А он уставши, узе дете и матер његову и дође у земљу Израиљеву. Али чувши да Архелај влада у Јудеји уместо Ирода, оца свога, побоја се онамо ићи, него примивши у сну заповест, отиде у крајеве Галилејске. И дошавши настани се у граду званом Назарет, да се испуни што су рекли пророци да ће се Назарећанин звати” (Мт. 2, 41 – 52).

ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДЊЕ – 14/1. ЈАНУАР

Тога дана, наша Црква слави и молитвено обележава и Светог Василија Великог и Нову годину по Јулијанском календару. Овај значајан догађај који је прибројан у празнике Господње, Свети апостол и јеванђелист Лука овако описује:

„И када се наврши осам дана да обрежу дете, наденуше му име Исус, дато од анђела пре него што Он би зачет у утроби”(Лк. 2,21).

Старозаветно обрезање предображава новозаветно крштење. Обрезање Господње потврђује да је Он примио на себе истинско тело људско, а не привидно како су о Њему учили у каснијем периоду јеретици. На Првом васељенском сабору у Никеји 325. год. у трећем члану Символа вере формулисано је: „Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек”.

Још је Господ обрезан и зато што је хтео да испуни сав закон, који је Он сам дао кроз пророке. Он га је заменио крштењем у Цркви својој, рекавши: „Ја нисам дошао да укинем закон и пророке, него да испуним”.

„Јер у Христу Исусу нити што помаже обрезање, ни необрезање, него нова твар” (Гал. 6,15).

Свети Василије Велики – Архиепископ кесаријски рођен у време цара Константина био је велики поборник православља, велика луча моралне чистоте и верске ревности, велики богословски ум, и велики стројитељ и стуб Цркве Христове.

Пре великог духовног узрастања, још као некрштен, 15 година у Атини изучвао је филозофију, реторику, астрономију и остале светске науке тога времена. Све то Светог Василија уздиже и многозаслужено се назива – Велики.

Сачувана су многобројна богословска и апологетска дела овог светог оца, а написао је и службу – литургију, која се у току године служи десет пута – и то на Бадњи дан, на дан овог празника, на Крстовдан уочи Богојављења, у првих пет недеља Часног ускршњег поста, на Велики четвртак и Велику суботу.

Свети Василије мирно се упокојио 1. јануара 379. године и преселио се у Царство Господа свога.

Нова година – По старом Јулијанском календару, овога дана, наша црква и наш Српски народ прославља молитвено и свечано Нову годину. Овако рачунање времена установио је Јулије Цезар 45 година пре Христа.

Свима који ову Нову годину прослављају, нека је срећна и Богом благословена.