ИНТЕРВЈУ: ДУШАН МАРКОВЉЕВ, ДИРЕКТОР ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА „АУТОПРЕВОЗ”

  • УСПЕШНА ПОСЛОВНА ГОДИНА

Апсолутни приоритет у овој години ће бити обнова дела возног парка. Не можемо очекивати набавку већег броја аутобуса, али ћемо ићи на постепену куповину половних аутобуса класе Еуро – 3 – рекао је Душан Марковљев

Markovljev1
Душан Марковљев

 

Када сте преузели дужност директора „Аутопревоза” и какво сте стање затекли ?

Преузео сам дужност крајем марта прошле године и затекао скоро празну касу и возни парк стар око 18 година. Требало је обезбедити плате запосленима и то смо одмах решили уз помоћ корисника наших услуга. Формирао сам нови менаџмент и први задатак нам је био да изнађемо нове послове, како би прикупили средства за сервисирање сопствених потреба. Склопили смо неколико нових уговора о превозу радника, што нам је донекле поправило ситуацију, а потом смо посебно појачали ангажовање „Турист бироа”. Ова наша радна јединица је до тада била непотребно запостављена, а показало се да има велике могућност. Њихова месечна реализација се са 1,2 милиона увећала три до четири пута. У априлу смо одржали састанке са представницима школа, институција и спортских клубова који су користили услуге других превозника, сагледали смо њихове примедбе и сугестије, а на основу тога је одређена пословна политика за целу годину.

 

Како је „Аутопревоз”завршио пословну годину ?

Први књиговодствени подаци за 11 месеци 2015. године показују да ће наше предузеће, након дужег низа година, остварити позитиван финансијски резултат. То ће нам омогућити боље могућности за рад, јер ћемо имати и више разумевања код пословних банака за добијање кредита и обнављање возног парка.

 

Какви су планови за наредни период ?

Апсолутни приоритет у овој години ће бити обнова дела возног парка. Задњи аутобуси су набављени још 2008. године, а остали су много старији. Неможемо очекивати набавку већег броја аутобуса, али ћемо ићи на постепену куповину половних аутобуса класе Еуро – 3, који су произведени од 2003. до 2005. Године. Наши такозвани црвени аутобуси су стари 25 година, прешли су просечно око 4 милиона километара и њихова репарација је практично неисплатива. Увођењем новијих возила сигурно ћемо подићи ниво услуга и обезбедити веће приходе.

 

У каквом је стању возни парк ?

Располажемо са 40 аутобуса, 14 је новијих, 12 је старо 25 година, имамо 11 Икарбусових возила из 1991. године и три новија комби буса са 16 до 20 седишта. Као што сам рекао, просечна старост аутобуса је око 18 година и набавка новијих возила ће бити наш приоритет, јер само тако можемо бити конкурентни на тржишту.

 

Колико су нелегални превозници утицали на смањење прихода вашег предузећа ?

Нелегални превозници, или такозвани дивљи таксисти су нам представљали велики проблем. Отимали су нам путнике на сваком кораку, а чак су одвлачили људе са перона нудећи превоз по нижој цени. Почетком прошле године Општинска саобраћајна инспекција је у сарадњи са Саобраћајном полицијом појачала контролу и сад је та појава сведена на минимум. Нама је то пуно помогло, јер је приход на благајнама у року од само недељу дана  повећан за 17 одсто, а касније и 30 до 40 одсто. Контроле су настављене и верујем да више нећемо имати проблема са нелегалним превозницима.


 

НОВИ АРАНЖМАНИ ЗА ГРЧКУ

„Аутопревоз” је за ову годину већ уговорио нове аранжмане за летовање у Грчкој. Изабрано је ново место у солунској регији, вила Вангелис у Аспровалти, која располаже са двокреветним и трокреветним собама, малом кухињом, купатилом и терасом. Вила се налази на самој плажи са кристално чистом морском водом. Удаљеност од Кикинде је скоро иста као и до Паралије, а цене су на нивоу прошлогодишњих, уз исте услове плаћања.

ИСТИ БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ

У марту прошле године „Аутопревоз” је имао 181 радника, а током године је природним одливом број запослених сведен на 173. Усвајањем новог Закона о безбедности саобраћаја, којим је одређено да се возачима аутобуса обезбеђује више времена за одмор између две вожње, указала се потреба за пријемом нових возача, тако да ово предузеће сада поново има 181 запосленог.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *