И КИКИНДСКИ КИНЕЗИ ДОЧЕКАЛИ НОВУ ГОДИНУ

  • ПОЧЕЛА ГОДИНА МАЈМУНА
  • Најмногољуднија нација на свету у поноћ 8. фебруара дочекала је Нову годину. Годину мајмуна, по зодијачком знаку, дочекали су и Кинези који живе и раде у Кикинди

 

Дочек лунарне Нове године је најважнији и најрадоснији догађај за кинески народ, заснован на традицији и историји дугој скоро четири хиљаде година. Прослава кинеске Нове године траје чак 15 дана и у то време, чланови породица се поново окупљају за празничним трпезама. Око кинеске Нове године долази до највећих миграција људи, због тога што Кинези верују да породица треба на окупу да дочека празнике. Због тога се очекује да ће између 21. јануара и 3. марта бити око 2,9 милијарди путовања. Ли Јан Су и њен супруг, који имају продавницу у Кикинди и Мокрину, кинеску Нову годину нису дочекали у домовини, а разлог је финансијске природе, односно скупа авионска карта.

SLAVLJE

У Мокрину и Кикинди имамо продавнице у којима радимо супруг и ја. Код куће, у Кини, имам сестру, мајку и оца, као и двоје деце. Одлазак у Кину је скуп тако да ове године нисмо успели да будемо са породицом током прославе Нове године – каже Ли Јан Су на одличном српском језику.

Лунарну Нову годину дочекали су на вечери код пријатеља. Традиционална храна за дочек Нове године су пиринчани колачићи, мандарине, риба, тестенине и ваљушци.

Јели смо купус, месо и кинеска јела. Имали смо вино и торту, што код нас није обичај, али јесте код вас – додаје наша саговорница.

На питање како се у Кини прославља Нова година Ли Јан каже:

У Кини се на сам дочек породица окупи на вечери. Првог дана Нове године обилазимо рођаке и пријатеље са којима се почастимо. Деци се дају поклони, најчешће новац – појашњава Ли Јан.

Ли Јан Су у нашој земљи је већ 10 година, од којих осам живи у Мокрину. Има сина од 12 и ћерку од пет година који живе у Кини у месту у близини Шангаја.

Ћерку сам 2011. године родила у Кикинди. Сада има пет година, живи у Кини и иде у забавиште. Уколико нико не буде могао да је чува, наредне године вратићу се у Кину јер ми ћерка полази у школу – открива Ли Јан Су.

Прошлу Нову годину Ли Јан заједно са супругом и породицом провела је у Кини и нада се да ће до краја године отпутовати у родно место. За Кикинду каже да је веома леп град, али напомиње да је било јако тешко да научи српски језик.


 

РОЂЕНЕ У ЗНАКУ МАЈМУНА КРАСИ ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Док је западњачки зодијак подељен на 12 месеци, кинески је подељен на 12 година и свака година се повезује са одређеном животињом тако да је 2016. година мајмуна. Према кинеском веровању, људи рођени у години Мајмуна су интелигентни, мудри и друштвени, али често и непослушни. Лако овладају многим вештинама, али су помало арогантни и темпераментни, што их некад спречава да напредују.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *