ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Православни верници, који поштују јулијански календар, 7. јануара обележили су Божић, хришћански празник у част рођења Исуса Христа. Тога дана, у Храму Светог oца Николаја, служена је Света литургија у присуству великог броја верника. Уз речи „Христос се роди“, јереј Милан Петровић честитао је Божић свим присутнима.

Желим да нам Божић свима донесе срећу, здравље и сваки напредак, да владају мир, слога и братска љубав између свих нас– рекао је јереј.

Након служења Свете литургије, уприличено је ломљење чеснице, коју је донирала пекара „Мркшићеви салаши“ из Српског Итебеја. Божићни колач, тежак 90 килограма и пречника 190 центиметара, подељен је верницима, а они срећне руке у свом парчету нашли су један златник и три сребрњака. Један од њих је и пензионер Жива Лињачки (68) из Кикинде.

У цркву долазим још од детињства. Први пут сам добио сребрњак и заиста сам пресрећан. Не само због новчића, већ благодети која ми је дата. Никада нисам добио нешто у животу, али ово ми је право задовољствo – испричао је Лињачки.

Обележавању Божића у Храму Светог оца Николаја присуствовали су и представници Града Кикинде и Севернобанатског управног округа. У име званичника, али и у своје лично име, православним верницима Божић је честитала Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде.

Поносна сам што сам имала прилику да са нашим суграђанима будем у храму. Нека људе служи здравље, нека целе године буду окупљени са породицом, пријатељима, онима који су у њиховом животу важни – пожелела је председница Скупштине.

Божић се слави у кругу породице и траје три дана. Тако је Сабор Пресвете Богородице обележен 8. јануара, а дан касније, односно данас, прославља се Свети архиђакон Стефан.

БАДЊИ ДАН

Уочи Божића, 6. јануара, обележен је Бадњи дан. Коњаници праћени запрегама, каруцама и бајкерима клуба „Но лимитс“, донели су бадњак испред Храма Светог оца Николаја. Традиционално паљење бадњака окупио је велики број верника испред цркве у центру града, након чега су деца кренула да обилазе куће и коринђајући домаћинима честитали Бадње вече.