ГИМНАЗИЈАЛЦИ БРАЛИ МАЛИНЕ ДА ЗАРАДЕ ЗА МОРЕ И ГАРДЕРОБУ

 

  • ОДЛИКАШИ ПОКАЗАЛИ ПРИМЕР

 

Четворица другара Ненад Раковић, Марко Сабо, Душан Рожић и Душан Лукач, скроз одлични ученици Гимназије „Душан Васиљев”, положили су овог лета важну животну лекцију. Не желећи да седе скрштених руку и чекају да им родитељи дају новац за море и гардеробу, млади Кикинђани договорили су се да себи обезбеде летовање и „нове крпице”. Они су од 21. јуна до 8. јула брали малине у месту Рибашевина код Ужица. Како им је тамо било прича Душан Лукач:

На моју иницијативу провели смо осамнаест незаборавних дана у Рибашевини. Није на почетку било лако. Посебно нам је било тешко да устајемо с првим петловима. Већ после трећег дана ушли смо у ритам. Кад цео дан береш малине, немаш пуно времена да размишљаш о изласцима и ноћном животу. Из малињака смо се враћали исцрпљени, и жељни сна и одмора– присећа се Душан.

У малињаку Душановог тече и тетке, Добривоја и Јелене, он није могао, а ни хтео да има протекцију:

Поштено смо радили и зарадили. Наш примарни мотив јесте био новац. Како је време пролазило, схватили смо да је то у ствари велика животна лекција. Сада знамо да није нимало лако да се заради. Кад се овако помучиш, знаш да цениш сваки динар. Другови и ја смо научили и да више поштујемо новац који нам дају родитељи. Могли су и они да издвоје паре за море, али је овако слађе – кажу углас вредни и свестрани момци, који се баве спортом и музиком.

Свако од њих четворице у Кикинду се из Рибашевине вратио са око 25.000 динара. Сада су на мору. Одмарају и уживају у плодовима мукотрпног рада:

Ненад, Душан и ја смо тренутно у Пефкохорију, док ће Марко са родитељима уживати на мору.Видели смо да брати малине није нарочито тешко. Планирамо да се и наредне године упустимо у бербу малина. Вршњацима препоручујем да што пре стекну радне обавезе. Није све у изласцима, зурењу у рачунар и спавању до поднева. Овако је далеко боље – закључује Душан.