ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ ЗА НАГРАДУ „ДУШАН ВАСИЉЕВ”

  • У ЧАСТ ВЕЛИКОГ КИКИНДСКОГ ПЕСНИКА
  • Жири једногласно донео одлуку да овогодишња лауреаткиња Књижевне награде „Душан Васиљев“ буде Драгана Младеновић

 

Драгана Младеновић, ауторка књиге поезије „Фемицид и друге песме“, овогодишњи је добитник Књижевне награде „Душан Васиљев“. Чланови стручног жирија једногласно су донели одлуку и изразили наду да ће управо награђена књига покренути бројнa питања насиља над женама, што су очекивања и саме ауторке.

Бавим се писањем ангажоване поезије и ово није моја прва ангажована збирка, с тим да јесте прва која говори о врло непријатном феномену – фемициду. То је тема о којој је потребно разговарати и говорити у јавном простору. Отворила сам је на песнични начин, али мислим да се тиме не затвара опсег који овај тема носи – рекла је овогодишња лауреаткиња Награде „Душан Васиљев“.

„Фемицид и друге песме“ представља прави пример ангажоване књиге, каква је и потребна српској књижевности, култури и друштву у овом тренутку, пренео је закључке жирија председник Иван Радосављевић. Реч је о изразито оштрој, на тренутке и непријатној поезији, изразито промишљеној и структуираној, која тематизује улогу и положај жена у друштву женама традиционално наклоњеном.

Драгана Младеновић прилази луцидном, ироничном анализом језичко-истроијске легитимације овог насиља, затим прелази на њено разоткривање у слојевима обичаја и фолклора да би се у централним и завршним циклусима песама окренула нашој савремености, статистици забележеној у црним хроникама, нереаговању и саучествовању такозване јавности, као и сасвим конкретним и скорашњим примерима насиља према женама – образложио је Радосављевић.

У своје лично и у име Града Kикинде чланица Градског већа задужена за културу и образовање Милена Живков честитала је овогодишњој добтиници Награде „Душан Васиљев“.

Ово је сјајна прилика да се и ове године подсетимо песника Душана Васиљева који је оставио значајан траг у српској књижевности. Награда наставља да живи. Kњига Драгане Младеновић се издвојила од укупно 142 наслова – рекла је Милена Живков.

Kњижевну награду „Душан Васиљев“ на годишњем нивоу додељује Град Kикинда у знак промоције савремене српске књижевности, као и симбол сећања на великог кикиндског и српског експресионистичког песника. Пре свечаног уручења награде, званичници локалне самоуправе, чланови жирија, лауреаткиња и представници Гимназије која носи име великог песника, положили су венце на гроб Душана Васиљева.

 

НАСТАВЉЕН ХУМАНИТАРНИ НИЗ

Члан жирија за доделу Књижевне награде „Душан Васиљев“ др Срђан Срдић, као и током претходне две године, одрекао се свог хонорара. Овога пута новац је усмерио у Фондацију „Исаија“, коју је основао новинар Жељко Пантић у част свог сина, као вид подршке родитељима и деци оболелој од ректих болести. Фондација носи име по Исаији Пантићу, који је преминуо у 15. години живота од ретке врсте неизлечивог тумора на мозгу.