„ДАН ПОЉА ЈЕСЕЊИХ КУЛТУРА“ НА ОГЛЕДНИМ ПОЉИМА ПОЉОПРИВРЕДНЕ СЛУЖБЕ

  • ПРИНОС ВЕЋИ, ЦЕНА МАЊА
  • Стручњаци оцењују ову годину као веома повољну по већину ратарских култура, произвођачи се брину да неће бити зараде

 

„Дан поља јесењих култура“, у организацији Пољоприведне стручне службе Кикинда, традиционално крајем августа, окупи произвођаче, стручњаке, представнике института и компанија, на потесу код Кинђе. Том приликом, пољопривредници могу да се упознају са актуелностима у пољоприведној производњи, новим сортама и хибридима ратарских култура, размене искустава и знања, али и предоче проблеме.

Специфичност пољопривредне производње у 2018. години огледа се у добрим приносима, што, према речима директора ПСС Кикинда Младена Ђурана, прати и лоша цена откупа рода.

Зарада ће вероватно бити идентична као и онда када су приноси мањи, а цена боља. Нажалост, то је судбина пољопривредне производње и такав тренд постоји већ неколико година и ми ту заиста не можемо пуно, али у сваком случају ПСС ће кроз Дан поља да приближи науку, односно најактуелније моменте у пољопривреди, произвођачима – рекао је Ђуран.

Пољопривредник Јанош Капитањ из Мокрина обрађује тренутно 20 хектара на којима узгаја житарице, кукуруз и сунцокрет. Када је у питању овогодишњи род, како каже, не може да се жали, али цена је та од које страхује.

Ако ове године будем на позитивној нули, могу капу да накривим. Сви инпути су отишли горе, поготово нафта. Нафта је сада огромна ставка за целу производњу у пољопривреди, а претходних година је било много боље. Страшно много треба да се улаже, ако хоћете да имате профит – рекао је Капитањ.

Након сушнијег периода током пролећа, наступили су повољни услови за раст и развој јесењих култура и према речима руководиоца Огледног поља у ПСС Кикинда Зорана Симића, већ је извесно да је година изузетно повољна за већину ратарских култура.

У зависности од нивоа агротехнике, имаћемо висину приноса, али ја ценим изнадпросечни род сунцокрета, шећерне репе, соје и кукуруза. Жетва сунцокрета већ је почела и то су увек на мети ране сетве, рани хибриди и лошији терени, ако је судећи по тим резултатима, онда можемо да очекујемо један солидан принос и ове културе – рекао је Симић.

Ране сорте хибрида кукуруза очекује берба већ за неких десетак дана, а према процени др Бојана Митровића, оплемењивача кукуруза на Инсититуту за ратарство, очекује се рекордна година рода кукуруза на целој територији Србије.

Тешко је већ сада дати неку прогнозу, али можемо свакако бити сигурни да ће приноси на већем делу, код оних произвођача који су применили све агротехничке мере, сигурно бити и до 15 тона по хектару, да ће сигурно доћи до маскималног искоришћења генетичког потенцијала код одређених хибрида – рекао је др Митровић.

Прошла година, која је била изразито сушна, осликала се на структуру засејаних ратарских култура у атару.

Кукуруз, иако и даље најдоминантнији у атару, засејан је на мање површине него лане, док су највеће повећање имале парцеле под озимом стрмином и уљаном репицом. На подручју ПСС Кикинда, која покрива територије Кикинде и Новог Кнежевца, ове године под пшеницом је засејано 24.400 хектара, кукуруза на 28.500, сунцокрета на 17.900, уљане репице на 3.800, соје на 2.100 и шећерне репе на 1.700 хекатра.


ВИШЕ ОД 200 ХИБРИДА

На „Дану поља јесењих култура“, пољопривредни произвођачи могли су да погледају око 150 хибрида кукуруза, 70 хибрида сунцокрета, 27 сорти соје и 32 сортних хибрида шећерне репе. Како је објаснио Симић, ова манифестација представља последњи филтер када је у питању наука, струка, генетика према производњи, јер управо на пољима ПСС Кикинда већина хибрида пролази тестове да би ушла у производњу.