ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ГОРАН ДУМИТРОВ ДАТА

  • МОКРИНСКИ КНЕЗ БРИНЕ ЗА СЕЛА
  • У новом Градском већу, Думитров ће бити задужен за функционисање месних заједница и биће њихова веза са локалном самоуправом

 

Након две и по деценије бављења политиком, јавним и друштвеним радом Горан Думитров Дата именован је за члана Градског већа који ће се бавити радом и проблемима девет сеоских месних заједница. Искуство које је стекаo нако 11 узастопних година као председник Месне заједнице Мокрин, искористиће на новој функцији која је како каже и за њега била изненађење.

Непосредно пред конститутивну седницу Градске скупштине позвао ме је градоначелник Павле Марков и предложио да у Градском већу преузмем ресор који се односи на месне заједнице, што сам и прихватио. Трудићу се да оправдам поверење и допринесем унапређењу рада месних заједница– каже Горан Думитров, нови члан Градског већа.

Думитров наглашава да ангажовањем професионалаца, волонтера и активиста у сеоским месним заједницама може пуно да се допринесе селу и да за то нису неопходна велика средства. По његовим речима важно је и да удружења грађана и сеоске организације дају свој максимум, конкуришу са добрим пројектима за средства и помогну када је то неопходно, а да ће његова врата бити отворена за све идеје и сугестије.

Потрудићу се да што више времена проводим на терену у обиласку села и почињем већ ове недеље. Исто тако, биће организован заједнички састанак свих кнезова на којем ће примарна тема бити предстојећи ребаланс буџета и овогодишњи планови, иако већ сада треба припремати оно што је у плану за 2017. годину – напомиње Дата.

Буџетом локалне самоуправе за инвестиције у сеоским месним заједницама планирано је 44 милиона динара, четири милиона више него прошле године.

Морамо да се изборимо да буџет за села остане у планираном износу с обзиром на то да су умањени приходи у градскoj каси. Кроз јавну набавку за асфалтирање улица у три села, постигнута је нижа цена од планиране, тако да очекујем да ћемо урадити више посла него што је првобитно планирано– истиче Думитров.

Думитров подсећа да је и раније истицао да се неће поново кандидовати за председника месне заједнице, те да ће на овој функцији остати до краја године, када се завршава мандат свим сеоским кнезовима. Стога ће пре истека мандата бити расписани избори за председнике месних заједница, а на који начин ће они тећи, знаће се након усвајања новог Закона о локалној самоуправи.

Написао сам велики број амандмана на тренутни предлог Закона о локалној самоуправи јер се спомиње да ће се опет установити савети месних заједница, што не сматрам да је добро. Волео бих да видим у којој месној заједници савет функционише добро и ради без сукоба. Савети месних заједница функционишу без средстава и надокнада, а не могу ни о чему већем да одлучују, тако да су то поводи за свађе и неслагање. Није добар ни овај систем где један човек одлучује о свему, барем на папиру – додаје наш саговорник.

Думитров напомиње да би део стручних служби у Скупштини града требало да буде задужен само за месне заједнице које ће пратити проблеме, прописе, одредбе везане за села. Међурегионална сарадња на пројектима и повлачење средстава из европских фондова намењених селима, такође ће бити приоритет у наредном периоду.

У свом раду, каже, примениће и позитивне примере и искуства околних средина, попут Великог Семиклуша у Румунији, која су значајна јер је развијено село оно у којем има одрживог развоја и перспективе за останак младих.


РЕКОРДЕР

На функцији председника МЗ Мокрин, Думитров је још од 2005. године и својеврстан је рекордер по узастопном добијању поверења на изборима. Члан је Српског покрета обнове, што за његов избор у Градско веће, како сазнајемо, није било од значаја. Познат је као упоран борац за повећање износа рудне ренте, промотер и организатор бројних мокринских манифестација и љубитељ спорта, нарочито рукометних клубова из Мокрина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *