БОГОЈАВЉЕНСКИМ ПЛИВАЊЕМ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ

  • РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ ПРВИ ДО КРСТА
  • У ледену воду кикиндског Старог језера ускочило 26 најхрабријих, међу којима и једна девојка

 

Велики хришћански празник Богојоваљање обележен је традиционалним пливањем за Часни крст. На Старом језеру у хладну воду ускочило је 26 храбрих пливача, међу којима и једна девојка. До Часног крста први је допливао Kикинђанин Душан Новаковић (22).

Ово је већ трећи пут да пливам за Часни крст, а други пут да сам победио. То што сам први допливао до Часног крста за мене значи наду да ћу имати срећу током ове године. Пливам за Богојављање јер обичај тако налаже, а ово представља и начин да себи покажем да могу – испричао је млади Kикинђанин, успешни спортиста, који је пилот боб репрезентације Србије.

Једина девојка која је учествовала у Богојављенском пливању је суграђанка Гизела Грбанушић и ово је било њено прво учешће на Богојављенском пливању.

Одлучила сам да пливам, јер ово представља ново искуство за мене, а и верник сам. Осећај је јако добар. Мало је хладно. Био је шок када сам ушла у воду, али касније се хладноћа више не осети. Иначе се већ 15 година рекреативно бавим пливањем – испричала је тридесетједногодишња Kикинђанка.

Овогодишње богојављенско пливање остаће упамћено по, до сада, највећем броју пријављених учесника. Према речима председника Ронилачког клуба „Орка“ Стојана Богосављева, једног од организатора догађаја, најмлађи учесник имао је 17 година, а најстарији више од 70.

Учешће је најавило 30 особа, али се њих 26 пријавило и одважило да уђе у воду. Имали смо пливаче и из Сенте, Жабља, Банатског Деспотовца. Температура воде износила је око 3, 4 степена, хладно је. Треба храбрости да се уђе у воду, шок је за организам, али вера и храброст ових момака и девојке су безгранични – истакао је Богосављев и додао да је цео догађај организован у складу са противепидемијским мерама. Наиме, присуство публике било је забрањено, али заинтресовани Kикинђани богојављенско пливање пратили су са преке стране језера.

Пливању за Часни крст, у Kикинди и Новим Kозарцима, присуствовао је и градоначелник Kикинде Никола Лукач, који је том приликом честитао суграђанима Богојављање уз традиционални поздрав „Бог се јави“.

Можда нас је претходна година, пуна солидарности, вере у породицу и са жељом да будемо здрави, на неки начин вратила истинским традицијима, те се и велики број грађана, пре свега младих људи пријавило за учешће у пливању за Часни крст – рекао је Лукач. Он је честитао организаторима, као и учесницима на истрајности, храбрости и одважности да пливају, како у Кикинди тако и у Новим Козарцима, истакавши да је град Kикинда увек чувао традицију, културу и обичаје.

Богојављенско пливање за Часни крст на Старом језеру већ седам година организује РК „Орка“ у сарадњи са Православном црквеном општином Kикинда. Чланови РK „Орка“, као и сваке године, припремали су терен за одржавање манифестације што подразумева разбијање леда на Старом језеру, а на Богојавње, у циљу обезбеђивања безбедности учесника, догађају су присуствовали лекари Службе хитне помоћи, волонтери Црвеног крста, припадници Ватрогасно-спасилачке јединице, полиције, приватно обезбеђење.

 

ПЛИВАЛО СЕ И У НОВИМ КОЗАРЦИМА

 

  • МАРКОВИЋ: СВИ СМО ПОБЕДНИЦИ

Ни спољна температура од једног степена у плусу, ни вода језера „Стрелиште“ од два степена, није обесхрабрила пливаче који су испоштовали хришћански обичај и пливали за Часни крст у Новим Козарцима. Од 13 учесника, што је рекордан број, први до крста допливао је 22-годишњи Драго Марковић из Нових Козараца.

амо учешће значи пуно. Сви момци који су учествовали победници су и доказали да могу да одговоре изазову. Ово је храбар чин и потребна је велика воља. Крст је још један мотив више. Пливам већ трећи пут, и можда је то случајност, али нисам био болестан. Нема припрема за ово пливање, а моја порука да је сви бар једном опробају да пливају за Часни крст – рекао је Драго Марковић.

Ове године Козарачани су на језеру „Стрелиште” угостили и пливаче из Чоке и Новог Кнежевца јер је у овим местима изостало пливање због епидемиолошке ситуације.

У Новим Козарцима пливало се осми пут за Часни крст, а поред мештана, овом догађају присуствовао је градоначелник Никола Лукач са својим сарадницима. Организатори су Српска православна црква и Месна заједница.