БОГОЈАВЉЕЊЕ – ТЕОФАНИЈА – 19. I

Празник Богојављење – грчки се назива Теофанија, што у преводу значи – Просвећење. Овај нас празник уистину просвећује показујући нам Бога као Тројицу – једнобитну, једносушну и нераздељиву. Сваки од нас крштењем у води просвећује се тиме што постаје усиновљен од Оца светлости и силом Духа Светога.

Свети Јован Крститељ долази на реку Јордан из Јорданске пустиње где се на чудесан начин, вођен руком Свевишњега, припремио постом и молитвом како би својом руком показао, а затим и крстио Спаситеља света.

„И ово је сведочанство Јованово кад послаше Јудејци из Јерусалима свештенике и левите да га запитају:

Ко си ти? И признаде и не порече; и признаде: Ја нисам Христос. И упиташе га: Шта дакле? Јеси ли ти Илија? И рече: Нисам. Јеси ли ти пророк? И одговори: Не. А они му рекоше: Ко си? Да одговор дамо онима који нас послаше. Шта кажеш о себи самом? Рече: Ја сам глас вапијућег у пустињи: Поравните пут Господњи, као што каза Исаија пророк.

А изасланици беху од фарисеја. И запиташе га и рекоше му: Зашто, дакле, крштаваш? Кад ти ниси Христс, ни Илија, ни пророк?

Одговори им Јован говорећи:

Ја крштавам водом, а међу вама стоји кога ви не знате. То је онај што долази за мном, који преда мном би, коме ја нисам достојан ремена на обући Његовој. Ово се догоди у Витанији с оне стране Јордана где Јован крштаваше.

А сутрадан виде Јован Исуса где долази њему и рече му:

-Гле јагње Божје које узима на се грехе света! Ово је онај за кога ја рекох: За мном долази човек који преда мном би, јер пре мене беше. И ја Га не знадох, али да се јави Израиљу, зато дођох ја да крштавам водом. И посведочи Јован говорећи:

-Видео сам духа где силази као голуб са неба и остаде на Њему. И ја Га не знадох, али онај који ме посла да крштавам водом, он ми рече:

На кога видиш да силази Дух и остаје на Њему, то је онај који крштава Духом Светим. И ја сам видео и засведочио да је Он Син Божји” (Јн. 1,19 -34).

А Свети апостол и јеванђелист Матеј само крштење Исусово описује овако:

„Тада дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да Га овај крсти. А Јован му брањаше говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти долазиш мени!

А Исус му одговори и рече му: Остави сада, јер тако нам треба испунити сваку правду.

Тада га остави. И крстивши се Исус изађе одмах из воде; и гле отворише му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и долази на Њега. И гле глас са небеса који говори: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи” (Мт. 3,13-17).

„И одмах Га Дух изведе у пустињу. И би онде у пустињи дана четрдесет, кушан од Сатане, и би са зверињем, и анђели Му служаху” (Мк. 1,12-13).

При крштењу Господа у води, објавила се свету она тајна која се у Старом завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индију само баснословило, тј. тајна божанствене Свете Тројице. Отац се јавио чувствено гласом, Син се јавио видљиво телом, док је Дух Свети лебдео над главом Сина у виду голуба.

А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: „ Ово је јагње Божје које узе на се грехе света”, и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисије Христова у свету, и пут нашега спасења.

На дан Богојављења – на крају Литургије, врши се велико водоосвећење уз певање стихире која гласи:

Глас Господњи на водама оглашава говорећи: приђите примите сви Духа мудрости, Духа разума, Духа страха Божјега, Христа који се јавио.

Читајући три велике молитве, свештеник пре сваке молитве уздиже руке и велегласно три пута изговара:

-Велики си Господе, и чудесна су дела Твоја, и нема те речи која ће бити кадра да опева Твоја чудеса. Стога, Царе који волиш човека, дођи и сада силаском свога Светога Духа, и освети воду ову. Ти и сада, Господару, освети ову воду Духом Твојим светим. Следи тропар: Војордање крешчајушчу сја Тебје Господи…

Сутрадан, наша Црква молитвено је посветила Светом Јовану Крститељу – као Сабор овога светитеља за кога је Христос рекао да је највећи рођени од жене. Овог пророка, Претечу и Крститеља Господњег слави велик број наших верника као своју крсну славу. Срећно!