ЗНАЧАЈАН ЈУБИЛЕЈ ГРАНИЧНОГ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ ПРЕЛАЗА

ИНИЦИЈАТИВА ДА ВОЗ ЗА РУМУНИЈУ ПОНОВО САОБРАЋА

Обележавање века постојања граничног железничког прелаза Кикинда -Жомбољ била је прилика да локална самоуправа и представници Жомбоља и Амабасаде Румуније у Србији разговарају о иницијативи о успостављању путничког воза од нашег града до Жомбоља.

Симболично, уласком воза на перон Железничке станице у Кикинди почело је обележавање стогодишњице од отварања међународног железничког граничног прелаза Кикинда -Жомбољ.

Обележавању века постајања поред представника Града, ЈП „Инфраструктуре железнице Србије“ и Округа присуствовали су и званичници из Амбасаде, али и суседне Румуније. У холу Железничке станице уприличена је и изложба фотографија и предмета који су обележили једну епоху. Гости и домаћини у Градској кући одржали су округли сто где је било речи и о будућим пројектима.

Заменица амбасадора Румуније у Србији Анка Попа истакла је да се нада да ће грађани обе земље у будућности чешће путовати возом.

-Железнички превоз путника од Кикинде до Жомбоља не саобраћа и надамо се да ће се власти српске и румунске стране доћи до договора да путнички возови поново буду у функцији. То захтева велику помоћ и подршку и запослених у железницама у обе државе, а предности су велике и у области туризма, културе, али и за боље међународне односе. У будућност гледамо са оптимизмом, а Амбасада Румуније у Србији помоћи ће и отворена је за све предлоге и иницијативе о путничком и теретном железничком саобраћају – рекла је Анка Попа.

И прве комшије у Жомбољу са сетом се сећају путовања до Кикинде шинобусом. Један од њих је Габор Тот, члан Градског већа у Жомбољу.

-Драго ми је што сам у Кикинди, јер ме за ваш град веже двадесетогодишње пријатељство са железничарима. Са њима се сваке године сусрећем у Србији, Румунији и Мађарској на обележавању железнице из прошлих времена, која је повезивала наше три земље. Требало би обновити путнички саобраћај, инфраструктура постоји, недостаје само воз и договор две земље – казао је Габор Тот.

Век постојања железничког прелаза Кикинда – Жомбољ, представља значајан јубилеј железничке инфраструктуре Србије и Руминије, рекао је Ненад Станисављевић, пи-ар менаџер „Инфраструктуре железнице Србије“, и додао да је подсетник богате историје и традиције железнице у нашој земљи.

Модернизација инфраструктуре железнице у Кикинди и ширем региону започета је пре неколико година. Тренутно се завршава реконструкција 24 километра пруге од Титела до Орловата. Пре две године исти посао завршен је на деоници од Кумана до Новог Милошева. У току је и завршетак радова од Кикинде до Метанола, од Качарева и Уздина и од Суботице до Сенте. Круна свих активности биће реконструкција пруге од Панчева преко Зрењанина до Кикинде. Ради се о једној од пет регионалних пруга у Србији дужине 588 километара, за које је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на састанку са представницима Европске уније, изложио овај пројекат за који се очекује финансијска подршка из Европе – прецизирао је Ненад Станисављевић.

Бити домаћин оваквом јубилеју за све нас је велика част, нарочито јер је железница у Кикинди довела до развоја града из ког се возом, директном везом, стизало до Париза, Беча, Будимпеште, Букурешта, али и до Истанбула, додао је градоначелник Никола Лукач.

-Прошлост нас обавезује да се потрудимо и заједно са Владом Србије, железницом и полицијом поново успоставимо путнички превоз од Кикинде до Жомбоља и Темишвара. Кикинђани, али и остали у региону имају потребе за овом линијом. Најављена реконструкција пруге допринеће подизању инвестиционог потенцијала, као и бољем повезивању две земље. Надамо се да ћемо нове годишњице дочекати са бољом инфраструктуром, новијим возовима и путничким везама које ће допринети још бољој сарадњи и зближавању два братска града Жомбоља и Кикинде – рекао је Никола Лукач.

Први воз у Кикинду стигао је 15. новембра 1857. године тачно у 15 часова. Пруга Сегедин -Велика Кикинда – Темишвар била је део 700 километара дуге магистрале Беч-Братислава-Будимпешта-Кикинда-Темишвар -Базјаш.

У време отварања граничног прелаза између Кикинде и Жомбоља саобраћала су два брза воза за Букурешт, један за Базјаш и три путничка воза за Темишвар. Железнички превоз функционисао је до 2014. године, када је путнички воз укинут.

ЗНАЧАЈ ОВЕ ОБНОВЕ НЕМЕРЉИВ

Информација да би пруга Панчево – Зрењанин – Кикинда могла бити реконструисана уз помоћ средстава из Европске уније, многе је обрадовала. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је крајем прошлог месеца у Бриселу са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем. Након састанка је истакао да ће Европска унија помоћи Србији у пројекту реконструкције чак 588 километара регионалних пруга. Тада је Весић указао на значај обнове мањих регионалних пруга, поред изградње и реконструкције оних главних железничких праваца. Међу те мање пруге убројао је две, које спајају Србију и Румунију.

Једна иде од Београда према Панчеву и Вршцу, а друга је Београд–Зрењанин–Кикинда, према Румунији. Тиме би се и путници вратили на перон наше железничке станице.