ПУНОМ ПАРОМ ДО МОДЕРНЕ ЗГРАДЕ

НАСТАВЉЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА БОЛНИЦЕ

Прекид радова од три месеца узоркован објективим проблемима

Реконструкција стационарног дела Опште болнице, након тромесечне паузе, настављена је средином недеље. До прекида посла дошло је из објективних разлога, истакао је Светислав Вукмирица, помоћник градоначелника. Један од разлога је економска криза изазвана сукобима у Украјини, тако да је дошло до поремаћаја на тржишту, цене су неконтролисано отишле горе, а дошло је и до проблема у набавци материјала из увоза.

-Поред свега наведеног, трансформисана је некадашња Канцеларија за јавна улагања у Министарство за јавна улагања, те је било неопходно време да се орагнизује ново Министарство. Обустава радова не значи да ће рокови бити пробијени, него су и они били на чекању. И поред тога, већ сада могу да кажем да ће доћи до продужетка рокова, јер је Болница специфична институција. На самом почетку планирана је реконструкција три зграде одједном, што је немогуће због функционисања ове установе – рекао је Вукмирица.

У Општој болници труде се да пацијенти не трпе и не осете обимне грађевинске радове, додала  в.д. директорица др Весна Томин.

-Пацијенти, али и запослени по завршетку радова, добиће уређен и опремљен простор са светлијим и топлијим просторијама. Болница ће знатно уштедети, јер ће зграда бити енергетски ефикасна. Са спољашње стране биће уграђен лифт који ће допринети бољем третману пацијената. У згради ће се и даље налазити одељења психијатрије и трансфузиологије и то док се у новој згради не буде изградила банка крви. Тада ће се трансфузиологија трансформисати у јединицу за продужено лечење, која нам је преко потребна – напоменула је др Томин.

У приземљу остају одељења физијатрије и патологије са цитопатолошком лабораторијом. За прву фазу јавна набавка обављена је на 330 милиона динара, а већ сада биће скупља, за 40 милиона динара. Циљ је да се реконструкција обави квалитетно и да Кикинда има Болницу какву заслужује, а рок за завршетак радова на објекту који се тренутно ради је још 90 дана.

-Након тога започеће реконструкција Инфективног и Дечијег одељења што је део прве фазе радова. У току ове године завршиће се планирани радови на све три зграде. Паралелно, при крају је и израда пројектно-техничке документације  за другу фазу која је знатно обимнија и обухватиће 20.000 квадратних метара. У овом моменту процена је, да ће за ову фазу бити неопходно три милијарде динара – рекао је Вукмирица.

Реконструкција која је у току подразумева замену свих инсталација: електро, машинске, водоводне, развод медицинских гасова, побољшање енергетске ефикасности. Када се све заврши зграда с краја 1800. године биће модерна и функционална.

У НОВУ ЗГРАДУ СА НОВОМ ОПРЕМОМ

Министарство за јавна улагања издвојиће новац и за набавку медицинске опреме. Ускоро се очекује спровођење јавне набавке, а да у априлу Болница добије потребну медицинску опрему.

-Примера ради Одељење физијатрије имаће модерну медицинску опрему, али и сва остала одељења. Тек пошто се нова опрема инсталира, тада ће објекат моћи да буде отворен за пацијенте – прецизирао је Вукмирица.