МОЛИТВА У ГЕТСИМАНСКОМ ВРТУ

Molitva u Gestimanskom vrtuПрипремајући се у овом Великом часном ускршњем посту – добрим делима, постом и молитвом, у три броја биће произнете јеванђелске Христове речи и догађаји у виду Његове молитве и разговора са својим ученицима, као и Јудина издаја и Петрово одрицање. Ово је извод из 12 Страсних јеванђеља, која се читају на Велики четвртак, што претходи Славном и победоносном и спасоносном Васкрсењу Христовом.

„Тада Исус дође са својим ученицима у место које се зове Гетсиманија и рече им: Седите ту док ја одем тамо да се помолим Богу. И узе са собом Петра и Јакова и Јована, поче се жалостити и туговати, и рече им Исус. Жалосна је моја душа до смрти: останите овде и бдите са мном.

И отишавши мало, паде на лице своје молећи се и говорећи: Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу, него како ти! И дошавши ученицима, нађе их где спавају, и рече Петру: Зар не могосте један час пробдети са мном? Бдите и молите се да не паднете у напаст; јер је дух бодар, али је тело слабо.

Опет оде и други пут отиде и помоли се говорећи: Оче мој, ако не може да ме мимоиђе ова чаша да је не пијем, нека буде воља твоја. И дошавши нађе их опет да спавају; јер им беху очи отежале. И оставивши их, отиде опет те се трећи пут помоли, говорећи оне исте речи. Тада дође ученицима својим и рече им: Још спавате и почивате! Ево се приближио час, и Син Човечији предаје се у руке грешника. Устаните, хајдемо! Ево приближио се издајник мој”. (Мт. 26, 36-46)

„Нека се не збуњује срце ваше, верујте у Бога, и у мене верујте. У дому Оца мога станови су многи. А да није тако, зар бих вам рекао: Идем да вам припремим место. И ако отидем и припремим вам место, опет ћу доћи, и узећу вас к себи да где сам ја, будете и ви. И куда је идем знате, и пут знате ”.

Рече му Тома: „Господе, не знамо куда идеш: и како можемо знати пут? Исус му рече: Ја сам пут и истина и живот; нико не долази Оцу осим кроз мене. Кад бисте мене знали и Оца мога бисте знали; и од сада познајете га, и видели сте га”.
Рече му Филип: „Господе покажи нам Оца и биће нам доста. Исус му рече: Толико сам времена с вама и ниси ме познао Филипе? Ко је видео мене, видео је Оца; па како то говориш: Покажи нам Оца? Зар не верујеш да сам ја у Оцу и Отац у мени? Речи које вам ја говорим, не говорим од самога себе, него Отац који пребива у мени, он твори дела. Верујте ми да сам ја у Оцу, и Отац у мени; ако ли не, због самих дела верујте ми. Заиста, заиста вам кажем: Ко верује у мене, дела која ја творим и он ће творити; јер идем Оцу своме. И све шта год заиштете од Оца у име моје, то ћу учинити, да се прослави Отац у мени. И ако шта заиштете у име моје, ја ћу учинити”. (Јн. 14, 1-14)

„Ја сам истински чокот, и Отац је мој виноградар. Сваку лозу на мени која не рађа рода одсеца је; а сваку која род рађа чисти је да више рода роди. Ви сте већ чисти због речи коју сам вам говорио. Останите у мени, и ја ћу у вама. Као што лоза не може рода родити сама од себе ако не остане на чокоту, тако и ви ако у мени не останете. Ја сам чокот, а ви лозе. Ко остаје у мени, и ја у њему, тај доноси многи плод, јер без мене не можете чинити ништа. Ко у мени не остане, избациће се напоље као лоза, и осушиће се, и скупиће је, и у огањ бацити и спалити”. (Јн. 15, 1-6)

Заповест о љубави: „Као што Отац љуби мене, и ја љубим вас; останите у љубави мојој, као што сам ја одржао заповест Оца мога и остајем у љубави његовој. Ово сам вам казао да радост моја у вама остане и радост ваша да се испуни”.

„Ово је заповест моја: да љубите једни друге као што ја вас љубим. Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. Ви сте пријатељи моји ако творите што вам ја заповедим. Више вас не називам слугама, јер слуга не зна шта ради господар његов; него вас назвах пријатељима, јер све што чух од Оца свога, објавих вам. Не изабрасте ви мене, него ја вас изабрах и поставих вас да ви идете и род доносите; и род ваш да остане, да шта год заиштете од Оца у име моје, да вам да. Ово вам заповедам да љубите једни друге, јер по тој љубави свет ће познати да сте моји ученици”. (Јн. 9-17)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *