БЛАГОВЕСТИ

BlagovestiСамо празнично назначење најављује и објављује лепу и радосну вест, у ово случају најрадоснију вест у историји рода људског. Са овом архангелском благовешћу и силаском Светога Духа на Пречисту Дјеву, отпочиње спасење људи обновљење твари. Историју Новог завета отворио је речима – Радуј се!

Када се Пресветој Дјеви наврши једанаест година пребивања и служења при јерусалимском храму, и четрнаест година од рођења, свештеници јој саопштише да по закону не може више остати у храму, него се мора обручити и ступити у брак.

Но, на велико изненађење свих свештеника, Дјева Марија је изразила жељу и спремност на вечну девственост и посвећеност Богу, не желети ступати у брак. Тада по промислу Божјем, првосвештеник Захарије, отац Претечев, договорно са осталима свештеницима одлучи да Дјеву Марију повере на даље старање сроднику Јосифу из Назарета.

У дому Јосифовом, Пречиста продужи живот као у Соломоновом храму; у молитви, посту, богоразмишљању, у ручним радовима и читању Светог писма. Када се наврши време проречено, јави се благовесник Гаврил у одаје Пресвете у тренутку када је читала Свето писмо и размишљала о пророчанству Исаинином и поздрави је речима: „Радуј се благодатна! Господ је с тобом. Благословена си ти међу женама! А она видевши га, уплашише се од речи његове и мишљаше: Какав би ово поздрав? И рече јој анђео: Не бој се Марија, јер си нашла милост у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида оца његова; и цароваће над домом Јаковљевим вавек, и царству његову неће бити краја.

А Марија рече анђелу: Како ће то бити кад је не знам за мужа? И одговарајући, анђео рече јој: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те, зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божји. И ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом, јер у Бога је могуће све што каже. А Марија рече: Ево слушкиње Господње – нека ми буде по речи твојој. И анђео отиде од ње”. (Лк. 1, 26 – 38)

Јеванђелист Лука у наставку износи и потврђује милост Божју која се излила на богоизабрану Дјеву Марију, која се пројавила и у сусрету са Јелисаветом и каже:

„А Марија уставши оних дана отиде хитно у горњу земљу, у град Јудин. И уђе у дом Захаријин и поздрави Јелисавету. А кад Јелисавета чу поздрав Маријин, заигра дете у утроби њезиној и Јелисавета се испуни Духа Светога, и повик узвишеним гласом и рече:

Благословена си ти међу женама, и благословен је плод утробе твоје! И откуд мени да дође мати Господа мога мени? Јер гле, када глас поздрава твога дође у уши моје, заигра дете од радости у утроби мојој. И благо оној која верова, да ће се извршити што јој је казао Господ.

И рече Марија: Велича душа моја Господа. И обрадова се дух мој Богу, Спасу моме, што погледа на смерност слушкиње своје; јер гле, од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји; што ми учини величину Силни, и свето је име његово. И милост је његова од колена до колена онима који се боје. Показа силу мишицом својом; разасу горде у мислима срца њихова. Збаци силне са престола, и подиже понижене. Гладне напуни блага, и богате отпусти празне. Прихвати Израиља слугу свога да се опомене милости; као што говори оцима нашим, Авраму и семену његова до века. И остаде Марија са њом око три месеца и врати се дому своме”. (Лк. 1, 39 – 56)

Сутрадан по благовестима 8. април, наша Црква посебно празнује Архангела Гаврила, благовесника Божјег, који се јавља у Старом завету првосвештеницима, пастирима, објавивши им радосну вест о рођењуБогомладенца Христа, самом Христу у Гетсиманском врту, женама мироносницама да је Христос васкрсао…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *