ПАРАЛЕЛНО СА ИЗГРАДЊОМ ФАБРИКЕ ВОДЕ МЕЊА СЕ И КОМПЛЕТНА ВОДОВОДНА МРЕЖА

ЧИСТА ВОДА И ПРЕ РОКА

За замену цевовода од Шумице до Улице Марка Миљанова, стар 40 година, град и покрајина заједно издвојили 54 милиона динара

На излазу из града, у близини фабрике воде пре три недеље започета је замена магистралног водовода фи 500. У то како радови напредују, почетком недеље, уверили су се градоначелник Никола Лукач, члан Градског већа Мирослав Дучић и Чедо Гверо, директор ЈП „Кикинда“. Водозахват „Шумице“ један је од пет главних кракова водоводне мреже који ће снабдевати домаћинства из фабрике воде, рекао је Чедо Гверо.

Цевовод чија замена је у току стар је 40 година и на овом делу мреже у претходних неколико година имали смо константне кварове. Овај цевовод доводио је и до замућења воде, те је важно да га реконструишемо. Важно је да паралелно са изградњом фабрике воде завршимо и 470 метара вода, од фабрике воде до Улице Марка Миљанова. Даље нас чека и замена азбестних цеви и испирање система – напоменуо је Гверо.

Средства су обезбедили Град Кикинда и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, рекао је градоначелник Никола Лукач.

-Инвестиција је вредна 54 милиона динара од чега је Покрајина издвојила 36, а локална самоуправа 18 милиона динара. Радови напредују предвиђеном динамиком, а временске прилике нам иду наруку. На крају 2022. године у Кикинди се завршава неколико капиталних инвестиција што је доказ да заједно са републичком и покрајинском администрацијом максимално бринемо о квалитету живота суграђана. Неисправна пијаћа вода је деценијски проблем нашег града и коначно ће бити решен. За нешто више од годину дана завршиће се замена комплетне водоводне мреже и изградиће се фабрика воде. У 2023. години, у четири села биће изграђена мини постројења за прераду пијаће виде, а почетком 2024. и за остала насељена места – додао је Лукач.

Рок за завршетак радова на започетој замени водовода 270 дана, али су очекивања да посао буде завршен раније. Замена азбестних цеви и испирање система планирано је након Нове године и тада ће се радити део од вртића „Плави чуперак“ до Градске пијаце у дужини од седам километара цеви. По завршетку овог посла остаће још двадесетак километара цевовода у граду, које треба заменити.